Assist van doelman Olij leidt ongekende feestavond voor Sparta in

Sparta Rotterdam heeft op spectaculaire wijze de tweede competitiezege op rij geboekt. FC Volendam werd met 4-0 opzij gezet, mede dankzij een assist van Nick Olij bij de openingstreffer. Daarnaast was de keeper ook nog belangrijk voor zijn ploeg met een behoorlijk aantal reddingen.

Sparta Rotterdam
4 - 0
FC Volendam
FC Volendam

Olij maakte deze zomer de overstap van NAC Breda naar Sparta, waar hij de opvolger werd van de naar Watford vertrokken publiekslieveling Maduka Okoye. De keeper had daarmee grote schoenen te vullen, maar blijkt wel met die druk te kunnen omgaan. Hij was vorige week in de 0-1 zege op Go Ahead Eagles al de grote uitblinker bij Sparta en zaterdag toonde hij zich weer van zijn beste kant.

In de heerlijke beginfase liet Olij zich eerst twee keer zien met uitstekende reddingen op pogingen van Robert Mühren en Henk Veerman. Zijn collega aan de overkant (Filip Stankovic) trad goed op bij kansen voor Tobias Lauritsen, Joshua Kitolano en Younes Namli, maar werd na een kwartier dan toch geklopt. Olij ving de bal op in zijn eigen strafschopgebied, maakte veel haast en schoot de bal hard naar voren. Daarmee stuurde de goalie Van Crooij weg en de aanvaller liet Stankovic kansloos.

Volendam deed voetballend niet onder voor Sparta en kreeg voor rust nog twee enorme kansen op de gelijkmaker. Veerman schoot via het been van Bart Vriends echter naast en Mühren kon de bal op de doellijn binnentikken na een lage voorzet van Carel Eiting, maar liet zich toch nog verrassen door Mica Pinto. Zo had Volendam in de eerste helft de meeste kansen gekregen, maar ging Sparta met een voorsprong aan de thee.

In de tweede helft kwam Volendam er minder vaak doorheen. Sparta hield vrij eenvoudig stand en liep uit naar 3-0 met twee uitstekend uitgespeelde doelpunten. Bij beide goals was Lauritsen de afmaker: eerst kopte hij binnen uit een voorzet van Pinto en niet veel later promoveerde hij een lage voorzet van de zeer sterk ingevallen Koki Saito tot assist. Daarmee werd het verzet van Volendam definitief gebroken. Sven Mijnans schoot na opnieuw een goede actie van Saito zelfs nog de 4-0 binnen.

Sparta staat na de doelpuntrijke zege op het eigen Kasteel op zeven punten uit vijf wedstrijden; Volendam blijft op vier punten steken.