AS Roma ontsnapt dankzij topdebuut Kluivert

Justin Kluivert heeft zondagavond op heerlijke wijze zijn debuut gemaakt voor AS Roma. Op bezoek bij Torino mocht hij na zeventig minuten invallen, waarna hij in extremis de assist leverde op de werkelijk weergaloze winnende treffer van Edin Dzeko.

Torino
Torino
0 - 1
AS Roma
AS Roma

Kevin Strootman begon in de basis bij I Giallorossi, maar voor de twee andere Nederlanders in zijn selectie had trainer Eusebio Di Francesco slechts plekken op de bank gereserveerd. De deze zomer van Ajax overgekomen Kluivert mocht uiteindelijk twintig minuten meedoen, voor Rick Karsdorp betekende de reservebeurt in Turijn de afsluiting van een nare periode. De rechtsback ontbrak lange tijd door een slepende knieblessure, waardoor hij vorig seizoen in zijn debuutjaar tot slechts één competitiewedstrijd kwam, maar is nu weer fit.

Vanaf de bank - waar hij negentig minuten bleef zitten - zag Karsdorp in de eerste helft hoe zijn ploeggenoten weliswaar beter waren, maar niet écht konden overtuigden. Er was een kans voor de van Paris Saint-Germain overgekomen Javier Pastore, kort daarna schoot Aleksandar Kolarov hard in het zijnet, terwijl spits Edin Dzeko de bal bij een dubbele mogelijkheid eveneens niet in het doel kreeg. Torino zette daar een fraaie knal van Tomás Rincón tegenover, hij raakte de lat.

Na rust nam Torino het heft direct wat meer in handen, wat twee minuten na de hervatting al de openingstreffer leek op te leveren. Iago Falque kreeg de bal voor zijn voeten en schoot het speeltuig door de benen van de nieuwe Roma-keeper Robin Olsen, de opvolger van de naar Liverpool vertrokken Alisson Becker. Terwijl alles en iedereen bij Torino die verrassende voorsprong aan het vieren was, gooide de videoscheidsrechter roet in het eten door in te grijpen en de goal af te keuren wegens buitenspel.

Nieuw elan
In de zeventigste minuut besloot Di Francesco om Cengiz Ünder naar de kant te halen voor Kluivert, wat voor de negentienjarige aanvaller zijn officiële AS Roma-debuut betekende. Amper twee minuten na zijn entree had hij zijn vuurdoop al kunnen opluisteren met een assist, maar dat feestje werd verprutst door Pastore. De Argentijn had na een slim balletje van Kluivert ruim de tijd om de 0-1 binnen te schieten, maar treuzelde en zag zijn schot geblokt worden.

De invalbeurt van Kluivert zorgde sowieso voor nieuw elan bij de Romeinen. Nadat doelman Olsen zich moest strekken bij een schot van Soualiho Meïté liet Kluivert zich wederom zien, maar zijn lage voorzet werd tot corner verwerkt. Even later was de ex-Ajacied de initiator van een aanval, die resulteerde in een vrije trap waaruit Dzeko de bal tegen de paal kopte. Tien minuten voor tijd was Kluivert zélf dichtbij, maar zijn kopbal werd gepakt door Torino-goalie Salvatore Sirigu.

Het leek bij 0-0 te blijven, maar in de slotfase zette Kluivert alsnog de kroon op zijn prima invalbeurt. Hij passeerde twee tegenstanders aan de rechterkant en leverde een voorzet af, die door Dzeko op de volley werkelijk fantastisch werd binnengeramd. Daarmee behoedde hij Roma voor een misstap en bezorgde hij Kluivert een debuut om nooit te vergeten.

Edin Dzeko bedankt Justin Kluivert voor zijn assist.