AS Roma deelt in verlenging knock-out uit aan moegestreden Feyenoord

Feyenoord is donderdagavond uitgeschakeld in de kwartfinale van de Europa League. De returnwedstrijd tegen AS Roma duurde net wat minuten te lang voor de Rotterdammers, die in reguliere speeltijd dicht bij een positief resultaat waren. In de verlenging viel echter alsnog het doek voor Feyenoord.

AS Roma
AS Roma
nv
4 - 1
Feyenoord
Feyenoord

Er was een flinke storm voorspeld in Rome en die voorspelling kwam uit. Roma moest na de eerdere 1-0 nederlaag in De Kuip komen en dat deed de thuisclub ook. Binnen zes minuten had de club twee kansen gecreëerd, maar Lorenzo Pellegrini (redding Justin Bijlow) en Bryan Cristante (rakelings naast) troffen geen doel. Toch meldde ook Feyenoord zich voor het doel van Roma en Sebastian Szymanski kreeg na dertien minuten spelen de grootste kans in de hele eerste helft. Na een sterke actie van Alireza Jahanbakhsh tikte de Pool van dichtbij in, maar de bal eindigde op het lichaam van doelman Rui Patrício.

De storm in de openingsfase leverde diverse slachtoffers op. Zo moest basisklant Georginio Wijnaldum na twintig minuten van het veld met een spierblessure, daarvoor ging het mis voor Mats Wieffer. De middenvelder raakte niet geblesseerd, maar kreeg wel geel. Een kostbare kaart, omdat Wieffer op scherp stond. Die schorsing neemt hij mee naar volgend seizoen.

Sebastian Szymanski kreeg de grootste kans in de eerste helft.

Het bleef een spannende strijd in Stadio Olimpico, waar Feyenoord meer en meer controle kreeg over de wedstrijd. Tien minuten voor rust werd een strafschop geclaimd na hands van Diego Llorente, maar in tegenstelling tot vorige week ging de bal niet op de stip. Dat Feyenoord op zijn hoede moest blijven, bleek wel uit de eerste vijftien seconden van de tweede helft. Pellegrini dook op bij de eerste paal, maar via Bijlow en de paal viel de bal niet binnen.

De waarschuwing kwam binnen bij Feyenoord, toch viel in de zestigste minuut de 1-0. Leonardo Spinazzola kreeg de bal na een klutssituatie en schoot met ietwat geluk laag binnen. Een kwartier voor tijd leek het zelfs erger te worden voor Feyenoord, maar een doelpunt van Cristante werd afgekeurd. Voor zijn goal won de net ingevallen Tammy Abraham een luchtduel van Gernot Trauner, maar de spits duwde de Oostenrijker opzichtig in de rug.

Igor Paixão dankt de hogere machten na zijn doelpunt in Rome.

Zo stevende het duel af op een verlenging, maar niet voordat er nog twee goals vielen in reguliere speeltijd. De defensie van Roma rekende tien minuten voor tijd buiten Igor Paixão. De Braziliaan stond krap een kwartier binnen de lijnen en kopte de 1-1 binnen. Paixão kwam los van de Romeinse luchtmacht en promoveerde een voorzet van Szymanski tot dat zo ontzettend belangrijke doelpunt.

Genoeg voor een plek in de halve finale bleek het niet. Roma gooide er een flink slotoffensief uit en dat leverde vlak voor tijd de 2-1 op. Paulo Dybala draaide weg bij Trauner en maakte het al vallend af. Op die manier sleepte hij er een verlenging uit voor Roma, hoewel Abraham in extra tijd nog een grote kans kreeg. Bijlow onderscheidde zich echter met een redding op zijn schot.

In de verlenging was de eerste grote kans voor Feyenoord. De tot dan toe behoorlijk onzichtbare Santiago Giménez kreeg ruimte om te schieten, maar zijn harde inzet ging hoog over. Het bracht wat nieuw elan bij Feyenoord, dat in de laatste minuten van de reguliere speeltijd vooral achter Roma aan moest. Toch kreeg ook de thuisclub nog een grote kans. De ingevallen Roger Ibanez kopte krachtig in na een corner, maar raakte de paal.

Het bleek een voorbode te zijn, want enkele minuten na dat moment viel de 3-1. Na een snelle aanval zette Abraham laag voor op Stephan El Shaarawy, die al vallend de bal achter Bijlow tikte. In de tweede helft van de verlenging creëerde Feyenoord zelf weinig meer en een goal van Pellegrini uit de rebound besliste het al helemaal. De grensrechter leek Feyenoord nog te helpen door de 4-1 af te keuren wegens buitenspel, maar de VAR annuleerde dat besluit. Om het allemaal nog wat pijnlijker te maken kreeg Giménez na een VAR-ingreep rood voor zijn uitgestrekte been op de knie van tegenstander Gianluca Mancini.

Zo deelt Roma voor het tweede seizoen op rij voor een pijnlijke dreun uit aan Feyenoord, dat zich volledig kan richten op de laatste wedstrijden in de Eredivisie. Met een voorsprong van acht punten en nog vijf duels te gaan lijkt de landstitel heel snel een pleister te kunnen zijn voor de Europese wond van de Rotterdammers.