Arsenal worstelt zich tegen dapper Leeds naar nieuwe opsteker

Arsenal is door naar de volgende ronde van het toernooi om de FA Cup, al ging het tegen Leeds United bepaald niet eenvoudig. In eigen huis worstelden de Londenaren zich naar de overwinning, hetgeen een nieuwe opsteker is voor de nieuwe manager Mikel Arteta.

Arsenal
Arsenal
1 - 0
Leeds United

Beide clubs leefden met een prima gevoel toe naar de bekerkraker in het Emirates Stadium. De bezoekers staan samen met West Bromwich Albion bovenaan in het Championship: de twee koplopers hebben een flinke voorsprong op de achtervolgers en liggen dus allebei op koers voor directe promotie naar de Premier League. Arsenal staat in diezelfde Premier League weliswaar slechts tiende, maar onder de nieuwe manager Mikel Arteta schijnt de zon weer volop.

De Spanjaard kwam onlangs over van Manchester City (waar hij assistent was) om zijn ontslagen landgenoot Unai Emery te vervangen, waarna het ploeterende Arsenal plotseling weer wat beter ging draaien. De competitieduels met AFC Bournemouth en Chelsea leverden slechts één puntje op, maar op Nieuwjaarsdag maakten The Gunners indruk door met fris en aanvallend voetbal aartsrivaal Manchester United over de knie te leggen.

Geen schim
Ten opzichte van die laatste wedstrijd voerde Arteta maandag vier wijzigingen door. De meest opvallende afwezige was aanvoerder Pierre-Emerick Aubameyang, die ziek was. Zonder de absolute smaakmaker was Arsenal geen schim van vijf dagen geleden. Sterker nog: het was juist het Leeds van manager Marcelo Bielsa dat 45 minuten lang imponeerde door druk te zetten, het tempo hoog te houden én kansen af te dwingen, maar gescoord werd er door beide ploegen niet.

Dat gebeurde na rust wél, en het was Arsenal dat de leiding nam. Reiss Nelson kreeg de bal wat gelukkig voor zijn voeten, waarna hij van dichtbij de 1-0 binnenfrommelde. Daarmee werd de thuisploeg beloond voor de goede start van de tweede helft, zoals Arsenal na rust sowieso de betere ploeg was. Een walk in the park was het echter allerminst.

Dat de frustratie bij de thuisploeg aanwezig was, bleek ook wel uit twee opmerkelijke momenten in het laatste kwartier. De VAR bekeek incidenten waarbij Arsenal-spits Alexandre Lacazette (natrappen) en verdediger Sokratis Papastathopoulos (gefrustreerde reactie) betrokken waren, maar besloot uiteindelijk om in beide gevallen géén rode kaart te geven. Vooral Lacazette mocht daarbij van geluk spreken, dus Arsenal maakte het duel gewoon af met elf man.