Arsenal met de hakken over de sloot door in de Champions League

Reacties

Arsenal heeft dinsdagavond ten koste van FC Porto de kwartfinale van de Champions League bereikt. Een penaltyserie, de eerste in de Champions League in bijna drieduizend dagen, was nodig om de beslissing te brengen in Londen.

Arsenal met de hakken over de sloot door in de Champions League
© Pro Shots
Arsenal
Arsenal
ns
1 - 0
FC Porto
FC Porto

Arsenal liep drie weken geleden tegen een verrassende nederlaag aan in Estádio do Dragão en leek er in eigen huis op gebrand om de boel snel recht te trekken. Het was eenrichtingsverkeer in Noord-Londen, maar de defensie van Porto met routinier Pepe hield erg goed stand. Vlak voor rust ging het toch mis voor de Portugezen. Na een prachtige steekpass van Martin Ødegaard scoorde Leandro Trossard.

Diezelfde Ødegaard leek twintig minuten voor tijd Arsenal binnen de negentig minuten naar de kwartfinale van de Champions League te helpen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. Pepe kwam daarvoor na een duel met Kai Havert ten val en scheidsrechter Clément Turpin beoordeelde dat als een overtreding. Bekijk een video van het moment onderaan het verslag.

Zo was er een verlenging nodig in het Emirates Stadium. Kort daarvoor had Porto het aantal ex-Eredivisionisten binnen de lijnen naar drie getild. Naast Ødegaard had ook Ajax-huurling Francisco Conceição een basisplaats, de eveneens van Ajax gehuurde Jorge Sánchez maakte vijf minuten voor het begin van de verlenging zijn opwachting als invaller.

De Mexicaanse back moest Porto van extra defensieve zekerheid voorzien, omdat Arsenal ook na de eerste helft flink doordrukte. Tot grote kansen kwamen de Engelsen echter niet, ook niet na de komst van Gabriel Jesus, Eddie Nketiah en ex-PSV'er Oleksandr Zinchenko. Omdat er ook in de verlenging niet werd gescoord, moesten voor het eerst dit seizoen penalty's de doorslag geven in de Champions League.

Het klinkt als een verzonnen statistiek, maar het was toch echt 2.845 (!) dagen geleden dat een penaltyserie nodig was in de Champions League. Op 28 mei 2016 won Real Madrid het elitetoernooi door Atlético Madrid te verslaan vanaf de stip, sindsdien werden alle duels in reguliere speeltijd of in de verlenging beslist.

De loterij viel uit in het voordeel van Arsenal. Na drie rake strafschoppen schoot Wendell via de handen van keeper David Raya tegen de paal. Toen Galeno, in het heenduel nog de maker van de enige treffer, ook miste, was de strijd gestreden. De uitschakeling van Porto is voor Nederland goed nieuws met het oog op de coëfficiëntenlijst.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.