Arsenal makkelijk langs amateurs

Arsenal maakte een einde aan het FA Cup-avontuur van de amateurs van Farnborough. The Gunners wonnen ruim, onder meer dankzij Bergkamp. Blackburn Rovers en Southampton ontsnapten ternauwernood aan uitschakeling.

Arsenal had geen enkele moeite met Farnborough. The Gunners bereikten de vijfde ronde van de FA Cup door op Highbury het 'uitduel' met 5-1 te winnen. De amateurs van Farnborough hadden speciaal voor deze ontmoeting nog een trainingskamp in Spaanse La Manga belegd, maar na 28 minuten was hun bekerdroom voorbij. Sol Campbell kopte na negentien minuten de 1-0 binnen uit een corner van Giovanni van Bronckhorst, Francis Jeffers tikte vier minuten later de 2-0 tegen de touwen, en vervolgens moest Farnborough-verdediger Christian Lee in de 28ste minuut met rood van het veld na een overtreding op Jeffers. Uiteindelijk won de Londense bekerhouder met 5-1 dankzij treffers van nogmaals Jeffers (assist Van Bronckhorst), invaller Dennis Bergkamp (wederom assist Van Bronckhorst) en Lauren.

Southampton mag dan goed presteren in het Premiership, in de FA Cup moeten the Saints op herhaling tegen Millwall. In het eigen Saint Mary's kwam de ploeg van coach Gordon Strachan niet verder dan 1-1. Southampton was de betere ploeg, maar keek na zeventien minuten toch tegen een 1-0 achterstand aan door een goal van Steve Claridge. De ploeg uit de First Division leek lange tijd op weg naar een stunt, maar moest in de 89ste minuut alsnog de gelijkmaker toestaan. Uitgerekend Kevin Davies tikte vlak voor tijd binnen uit een rebound, nadat doelman Tony Warner een inzet van Jo Tessem had gekeerd. Davies mag van Southampton uitzien naar een nieuwe club en was eerder dit seizoen verhuurd aan Millwall. Maar hij keerde terug bij the Saints omdat hij bij Millwall geen basisplaats kon afdwingen.

De ontsnapping van Blackburn Rovers tegen Sunderland was nog miraculeuzer. Twintig minuten voor tijd had Kevin Phillips Sunderland nog op een 3-1 voorsprong gezet in Ewood Park. Maar in de slotfase zorgde eerst Andy Cole met zijn tweede treffer van de dag voor 3-2, waarna Dwight Yorke ver in blessuretijd de gelijkmaker binnenschoot: 3-3. Op 5 februari moeten beide ploegen op herhaling, dan in het Riverside Stadium.

West Bromwich Albion was de enige ploeg uit het Premiership die zaterdag sneuvelde. Op bezoek bij Watford liepen the Baggies tegen een verdiende 1-0 nederlaag op. West Brom-doelman Russel Hoult stopte vlak na rust nog een strafschop, maar was in de tachtigste minuut kansloos op de inzet van Heidar Helguson.

Rochdale zorgde voor de grootste stunt. De ploeg uit de Third Division won met 2-0 van Coventry City (First Division). Ipswich Town sneuvelde bij Sheffield United: 4-3. Paul Peschisolido maakte in de 89ste minuut de beslissende goal. Wilko de Vogt (ex-NAC) verdedigde het doel van Sheffield. Norwich City schakelde de laatste amateurploeg uit: Dagenham & Redbridge (1-0). Andere ploegen die de laatste zestien bereikten waren Wolverhampton Wanderers, Burnley, en Walsall.