Arbiter Vink als eerste op de 'heilige' Wembley-grasmat

Terwijl de spelers van het Nederlands elftal zich voorbereiden op de wedstrijd tegen Engeland in Londen, blijkt het 'heilige gras' van het nieuwe Wembley min of meer ingewijd door een andere Nederlander.

Arbiter Vink als eerste op de 'heilige' Wembley-grasmat

Scheidsrechter Pieter Vink had op 24 maart 2007 de eer de allereerste interland in het geheel nieuwe Wembley Stadium te mogen leiden. Vink floot destijds het inauguratieduel tussen de jeugdelftallen van Engeland en Italië. De wedstrijd, uitgevoerd voor een vol stadion met ruim zestigduizend toeschouwers, eindigde in 3-3.

De beschikbare kaarten waren binnen enkele uren uitverkocht. Veel Engelsen wilden bij de eerste gespeelde interland in het nieuwe stadion aanwezig zijn.

Vink toont zich getuige een reactie in De Telegraaf behoorlijk onder de indruk van het onderkomen, woensdagavond decor van de oefenwedstrijd van Oranje tegen Engeland.

'Het stadion, de entourage, het publiek, alles was mooier dan ik tot dan had meegemaakt. Om half acht 's morgens stonden er al vijftienduizend mensen voor de poorten van het stadion om het nieuwe Wembley als eerste te zien.'

Na het feestelijke duel in 2007 kreeg de Nederlandse scheidsrechter de wedstrijdbal mee, waar er slechts tien van waren gemaakt. 'Nummer één ging naar het Wembley Museum, nummer twee, met de tekst erop, kreeg ik', aldus Vink, die dezer dagen ook in Londen verblijft, omdat hij op verzoek van de Engelse voetbalbond een lezing verzorgt op Wembley. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's