Arbiter Kooij verklaart rode kaarten: 'Dit willen we niet op het voetbalveld'

De wedstrijd tussen PEC Zwolle en Fortuna Sittard (3-1) leverde zaterdagavond het nodige stof tot napraten op. Na ingrijpen van de VAR gaf scheidsrechter Joey Kooij twee rode kaarten. Achteraf deed hij zijn verhaal.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
3 - 1
Fortuna Sittard

Amadou Ciss was in minuut 42 de eerste die moest vertrekken. De Senegalees kreeg een licht duwtje van Sai van Wermeskerken en miste daardoor een kopkans. Uit frustratie trapte hij na bij de rechtsback. 'Voor ons was het heel snel duidelijk dat het geen strafschop was', blikt Kooij terug bij FOX Sports. 'Vervolgens maakt hij een trappende beweging en raakt hij daarbij zijn tegenstander.'

Kooij overwoog niet om er geel voor te geven. 'Nee, dit willen we gewoon niet op het voetbalveld. Daar hebben we heel duidelijke instructies voor gekregen. Ik snap ook niet dat de speler dit risico neemt, hij benadeelt zijn team.' Fortuna-trainer Sjors Ultee was er uiteraard ook niet blij mee. 'Die rode kaart was het ultieme voorbeeld van wat er allemaal fout ging bij ons vandaag. Amadou verpest hiermee onze wedstrijd, al hadden we ook met tien man nog genoeg kansen.'

In de tweede helft kreeg ook Reza Ghoochannejhad direct rood. Hij zette zijn noppen ogenschijnlijk ietwat ongelukkig in het been van Jorrit Smeets. Kooij: 'Ik heb de tackle zelf niet goed beoordeeld. Na het terugkijken van de beelden zie ik dat Reza zijn noppen op het scheenbeen van Smeets zet. Die breekt nu niets, maar het is gewoon zeer gevaarlijk voor de tegenstander, die kan echt zijn scheenbeen breken hier. Voor mij was het een heel duidelijke rode kaart.'

Dat de actie van Reza niet bewust leek, maakte voor Kooij geen verschil. 'Dan moet hij nog een keer bij zichzelf nagaan of het wel een heel handige actie is. Het is echt een gevaarlijke actie, die de tegenstander ernstig kan blesseren.'