PEC boekt verlossende zege na oliedomme actie Ciss

PEC Zwolle heeft zaterdagavond een zeer welkome zege geboekt in de Eredivisie. In een enerverende wedstrijd met onder meer twee rode kaarten werd Fortuna Sittard verslagen.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
3 - 1
Fortuna Sittard

PEC verloor zes van zijn zeven Eredivisie-duels voorafgaand aan de wedstrijd tegen Fortuna en dus besloot trainer John Stegeman in te grijpen. Hij passeerde doelman Xavier Mous en stelde Michael Zetterer op, maar ook het Zwolse publiek liet zich gelden. De thuissupporters gooiden vuurwerk op het veld, waardoor arbiter Joey Kooij de wedstrijd na anderhalve minuut al moest staken. Na een pauze van een kwartier werd de wedstrijd weer in gang gezet.

De thuisploeg liet zich niet afleiden door de onderbreking en begon prima aan de wedstrijd. Dat resulteerde na vier minuten al in de openingstreffer. Reza Ghoochannejhad legde een crosspass van Gustavo Hamer knap klaar voor Mustafa Saymak, die hem tegen de touwen joeg: 1-0. Diezelfde Saymak moest de strijd na 28 minuten staken vanwege een hamstringblessure.

Rode kaart Ciss
Fortuna leek na een half uur wat beter in de wedstrijd te komen, maar Amadou Ciss gooide de Limburgse glazen in met een oliedomme actie. De Senegalees kreeg een licht duwtje van Sai van Wermeskerken en kreeg zijn hoofd daardoor niet tegen een voorzet. Daar baalde Ciss zo van dat hij de linksback al liggend probeerde na te trappen. Kooij besloot hem na overleg met de VAR daar direct rood voor te geven.

Rode kaart Reza
PEC zat zo op rozen, maar verzuimde door te drukken. In minuut 57 leek het toch weer mis te gaan voor de Zwollenaren. Ghoochannejhad stampte vrij ongelukkig met zijn noppen op het onderbeen van Jorrit Smeets. Kooij en de VAR zagen er opzet in en dus ging ook de PEC-spits met rood van het veld. PEC liet zich niet gek maken en maakte er acht minuten later alsnog 2-0 van. Iliass Bel Hassani schoof de bal langs Alexei Koselev.

In de slotfase ging Fortuna nog wel op zoek naar een aansluitingstreffer en die kwam er ook via invaller Vitalie Damascan, hij kopte een voorzet van Mark Diemers binnen, maar zijn goal kwam te laat. Het slotakkoord was namelijk voor PEC: Lennart Thy schoot in de vierde minuut van de extra tijd de 3-1 binnen en maakte het feest in Zwolle daarmee compleet.

De rentree van aanvoerder Bram van Polen, die na een slepende blessure pas zijn eerste minuten van het seizoen maakte, liep zo uit op een succes. PEC wipt over Fortuna heen op de ranglijst en staat nu veertiende.

Alle Eredivisie-duels van dit weekend begonnen met een minuut stilte als actie tegen racisme.