Antoine Griezmann: het tiende lid van de exclusieve 'Club van 100+'

Reacties

De transfer van Antoine Griezmann van Atlético Madrid naar Barcelona kwam vrijdagmiddag eindelijk rond. Als er in de rechtzaal geen gekke dingen meer gebeuren, betalen de Catalanen 120 miljoen euro voor de Franse aanvaller. Daarmee heeft Griezmann toegang gekregen tot een van de (nu nog) meest exclusieve clubs in de voetbalwereld: de Club van 100+.

Antoine Griezmann: het tiende lid van de exclusieve 'Club van 100+'

Het was in de zomer van 2013 een bijna onvoorstelbaar bericht: Gareth Bale die voor het astronomische bedrag van (alles bij elkaar) 101 miljoen euro van Tottenham Hotspur naar Real Madrid verhuisde. Hij nam de titel Duurste Speler ter Wereld over van Cristiano Ronaldo, die een paar jaar eerder voor 94 miljoen van Manchester United naar Madrid was verhuisd. Maar belangrijker nog: hij was de eerste in de geschiedenis die de haast magische, lange tijd onhaalbaar geachte grens van 100 miljoen euro doorbrak.

En nu? Anno 2019 is hij in Madrid nog slechts een ongewenste figurant bij De Koninklijke, terwijl hij op het lijstje met duurste transfers ooit is geduikeld naar de negende plek. Alleen Eden Hazard staat in de toptien nog onder hem: de Belg verhuisde deze zomer voor naar verluidt 100 miljoen euro van Chelsea naar - u raadt het al - Real Madrid. Het geeft maar aan hoe snel de financiële kant van de voetballerij zich heeft ontwikkeld. In de zes jaar sinds de transfer van Bale (sterker nog: in de afgelopen drie jaar) zijn er in totaal negen transfers geweest waarmee 100 miljoen of meer was gemoeid.

Eden Hazard bij zijn presentatie bij Real Madrid.
Eden Hazard bij zijn presentatie bij Real Madrid.

De langverwachte overstap van Hazard werd al genoemd, door de transfers van de Belg en Welshman is Real Madrid met twee deals vertegenwoordigd in de Club van 100+. Dat kunnen op korte termijn overigens zomaar drie deals worden. Paul Pogba (in 2016 voor zo'n 105 miljoen van Juventus naar Manchester United) is de nummer acht op de lijst, maar Real zou zijn komst deze zomer wel zien zitten. De Franse middenvelder zou op zijn beurt voor de tweede keer bij de club kunnen komen, want dat er minder dan 100 miljoen voor hem betaald gaat worden, is uitgesloten.

Uiteraard mag ook Cristiano Ronaldo zelf niet ontbreken: Juventus betaalde een jaar geleden om en nabij de 117 miljoen euro voor de supervedette van Real. Hij was daarmee iets goedkoper dan Griezmann, die een clausule van 120 miljoen euro in zijn contract had staan. Het is overigens nog niet zeker dat Barça daarmee genoeg heeft betaald, aangezien Atlético Madrid via de rechter wil afdwingen dat er 200 miljoen wordt overgemaakt. 'Mijn vader leerde me dat een trein altijd vaker langskomst', reageerde Griezmann via Twitter op zijn transfer. 'Eindelijk kruisen onze paden elkaar. Ik zal het Barcelona-shirt met al mijn toewijding en energie verdedigen. Dit is ons moment, ons pad.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De vijf duurste transfers ter wereld ontstijgen logischerwijs óók allemaal de 100 miljoen, maar wat opvalt is dat die enorme transfersommen lang niet altijd een garantie voor succes zijn. Het moet natuurlijk nog blijken of de 126 miljoen van Atlético voor Benfica-talent João Félix geen weggegooid geld is, terwijl toenmalig AS Monaco-wonderkind Kylian Mbappé (volgens officiële cijfers voor 135 miljoen naar Paris Saint-Germain) nauwelijks een miskoop genoemd kan worden.

Dat laatste geldt ook niet voor Neymar, maar een succesverhaal is zijn stap ook niet echt gebleken. Hij verhuisde in 2017 voor 222 miljoen van Barcelona naar PSG, scoorde in het Parc des Princes meer dan genoeg, maar van meer dan een verstandshuwelijk tussen beide partijen lijkt nooit sprake te zijn geweest. De even verwachte als gewenste prijzenregen buiten de Franse landsgrenzen kwam er nooit en inmiddels is Neymar in zijn hoofd al lang en breed vertrokken uit Parijs.

Exit
In het geval van Neymar was Barcelona de verkopende partij in een niet vlekkeloze gigatransfer, maar in twee gevallen was het (vanuit Catalaans oogpunt helaas) juist de betalende partij. Vleugelaanvallers Philippe Coutinho en Ousmane Dembélé werden namelijk voor enorme bedragen (respectievelijk zo'n 145 en 125 miljoen) overgenomen van Liverpool en Borussia Dortmund, maar een succes werden die twee transfers bepaald niet. Sterker nog: beide spelers worden in verband gebracht met een zomere exit, waarbij Barcelona waarschijnlijk verlies gaat maken.

Dat heeft de werkgever van Frenkie de Jong er nu dus niet van weerhouden om wederom flink de portemonnee te trekken voor een aanvallende versterking. Griezmann mag bewijzen dat hij het lidmaatschap van de club waard is, in een poging om Champions League-succes terug te brengen naar Camp Nou.

Speler: Bedrag: Jaar: Clubs:
Neymar 222 miljoen 2017 Van Barcelona naar PSG
Philippe Coutinho 145 miljoen 2017 Van Liverpool naar Barcelona
Kylian Mbappé 135 miljoen 2018 Van AS Monaco naar PSG
João Félix 126 miljoen 2019 Van Benfica naar Atlético Madrid
Ousmane Dembélé 125 miljoen 2017 Van Dortmund naar Barcelona
Antoine Griezmann 120 miljoen 2019 Van Atlético Madrid naar Barcelona
Cristiano Ronaldo 117 miljoen 2018 Van Real Madrid naar Juventus
Paul Pogba 105 miljoen 2016 Van Juventus naar Man United
Gareth Bale 101 miljoen 2013 Van Tottenham naar Real Madrid
Eden Hazard 100 miljoen 2019 Van Chelsea naar Real Madrid
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.