André Silva, kroonprins van het Portugese spitsengilde

Reacties

Op Champions League-speeldagen licht VI telkens een speler uit. In de vijfde editie André Silva, de scherpschutter van FC Porto die het dinsdagavond opneemt tegen Club Brugge.

André Silva, kroonprins van het Portugese spitsengilde

Daar sta je dan, op duizenden kilometers van het vertrouwde Porto, de felicitaties van Cristiano Ronaldo en de andere EK-winnaars in ontvangst nemend. In de dromen van André Silva zag het podium voor zijn eerste hattrick er ongetwijfeld anders uit, al was het scenario er een uit een jongensboek. Slechts 37 minuten had de twintigjarige spits op 10 oktober nodig om zijn naam drie keer op het scorebord te krijgen in Tórsvøllur, de thuishaven van het nationale team van Faeröer. Wat goed is komt snel.

Ronaldo zag de spitsen lange tijd komen en gaan. Als international speelde de vedette in de aanval samen met onder anderen Nuno Gomes, Pauleta, Hélder Postigo en Hugo Almeida. Zeker de laatste jaren was het behelpen. Niet voor niets koos bondscoach Fernando Santos tijdens het voorbije EK voor een 4-4-2-formatie, met Éder als enige spits in zijn selectie. Drie maanden na zijn beslissende goal in de EK-finale zat Éder bij de voorbije twee interlands daar waar hij al vaak zat bij het nationale elftal: op de bank, kijkend naar de man van de toekomst.

Acht jaar oud is Silva als hij als jonge knul uit het nabijgelegen Baguim do Monte het FC Porto van José Mourinho de Champions League ziet winnen. Hoe vaak Benni McCarthy ook scoort, het is voor de jeugdspeler niet voldoende om hem als idool boven Deco te verkiezen. Iedere steekpass van de stilist is voor Silva een volgende reden de spelmaker achterna te willen. 'Hij was geobsedeerd. André bleef maar trainen. Vaak moest ik terug het veld op om hem naar de douches te sturen. "Overdrijf nou niet", zei ik dan', blikt jeugdtrainer Alexandre Silva terug op de periode dat hij de huidige Porto-spits als veertienjarig talent onder zijn hoede had.

André Silva probeert zich staande te houden in een duel met Fabian Schär.
André Silva probeert zich staande te houden in een duel met Fabian Schär.

Op die leeftijd speelt Silva nog achter de spits, net als zijn voorbeeld. In die rol maakt hij op een zondagochtend in 2010 als jeugdspeler van Salgueiral indruk tegen zijn leeftijdsgenoten van FC Porto, dat na dat duel om is en duizend euro op tafel legt om de belofte binnen te hengelen. In de jeugdopleiding van De Draken wordt Silva gevormd. Niet de nieuwe Deco, maar de volgende in het rijtje met onder anderen Radamel Falcao en Jackson Martínez.

Waar het vijandelijke strafschopgebied in Estádio do Dragão voorheen nog het werkterrein was van de scherpschutters uit Colombia, is het nu het jachtgebied van de kroonprins van het Portugese spitsengilde. Met vijf goals in zeven competitieduels is Silva sterk aan het huidige seizoen begonnen. Tijd om op adem te komen neemt hij niet in het jaar van zijn doorbraak. Het tempo waarin de veelzijdige aanvaller de top bestormt is verbluffend.

14 mei: eerste competitiedoelpunt (4-0 zege op Boavista)

22 mei: twee goals in de bekerfinale (2-2, Porto verliest na strafschoppen van Sporting Braga)

21 augustus: ondertekening vijfjarig contract (Porto verhoogt de ontsnappingsclausule van 25 naar zestig miljoen euro)

1 september: interlanddebuut (5-0 overwinning tegen Gibraltar)

7 oktober: eerste goal voor Portugal (6-0 zege op Andorra)

10 oktober: eerste hattrick als international (6-0 overwinning tegen Faeröer)

Het is een onheilspellend rijtje voor Club Brugge, dat de man in vorm dinsdagavond op bezoek krijgt. Dat de spits het gevoel van verzadiging niet kent, maakt het vooruitzicht voor de Belgen er niet beter op. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.