André Silva doorbreekt monopolie Ronaldo bij Portugal

Reacties

André Silva trad maandagavond in de voetsporen van enkele illustere voorgangers door namens Portugal drie keer te scoren in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Faeröer. Tien jaar lang was Cristiano Ronaldo de enige die in staat was hattricks te produceren voor de nationale ploeg.

André Silva doorbreekt monopolie Ronaldo bij Portugal

Bondscoach Fernando Santos had de Europees kampioenen vooraf nog gewaarschuwd voor het gevaar van een uitwedstrijd op de eilandengroep in de Noordzee. André Silva zorgde er met drie goals tussen de twaalfde en de 37ste minuut echter voor dat er nog voor rust al geen vuiltje meer aan de lucht was voor Portugal. De twintigjarige spits van FC Porto stelde dat daarmee 'een droom in vervulling ging'.

'Hier heb ik geen woorden voor', zei de aanvaller, die in Tórshavn pas zijn vijfde interland speelde en nog maar 25 officiële duels voor Porto achter zijn naam heeft, na afloop op de Portugese tv. 'Ik probeer een doelpunt te maken, maar aan een hattrick had ik niet durven denken. Het klopt dat ik hiermee erg tevreden ben, maar ik ben nog blijer dat we de drie punten mee naar huis hebben genomen.'

André Silva treedt in de voetsporen van Pauleta, hier in actie tijdens de halve finale van het EK 2004 tegen Oranje. De voormalig topscorer aller tijden van Portugal was, Cristiano Ronaldo uitgezonderd, de laatste international die een hattrick maakte.
André Silva treedt in de voetsporen van Pauleta, hier in actie tijdens de halve finale van het EK 2004 tegen Oranje. De voormalig topscorer aller tijden van Portugal was, Cristiano Ronaldo uitgezonderd, de laatste international die een hattrick maakte.

Na de nederlaag in Zwitserland bij de start van de WK-kwalificatiereeks heeft Portugal door 6-0 zeges op Andorra en de Faeröer met zes punten uit drie duels plaatsing voor de eindronde in Rusland immers nog voor een groot deel in eigen hand. 'We zullen vanaf nu dus elke wedstrijd moeten winnen', zei Santos. 'Als dat lukt, denk ik dat we als eerste zullen eindigen.'

Met Cristiano Ronaldo in de gelederen is dat absoluut geen onmogelijke missie. De 31-jarige aanvoerder maakte maandagavond zijn elfde doelpunt van 2016 en is daarmee bezig aan zijn beste interlandjaar. Met 66 goals in 135 interlands is Ronaldo bovendien nog maar twee treffers verwijderd van de aantallen van de Duitse legende Gerd Müller en de onlangs gestopte Robbie Keane (68 goals).

Ronaldo had zijn productie vrijdag al flink opgeschroefd door vier keer te scoren tegen Andorra, de vierde hattrick voor Portugal in zijn loopbaan. Pauleta was in 2006 de laatste andere international geweest die drie keer scoorde. Tien jaar later treedt André Silva in zijn voetsporen, en die van mannen als Eusébio, Luís Figo en Nuno Gomes. Wellicht heeft Portugal met hem een nieuwe topspits in wording.

Stand Groep B
Zwitserland 3-9 (7-3)
Portugal 3-6 (12-2)
Hongarije 3-4 (4-3)
Faeroër Eilanden 3-4 (2-6)
Letland 3-1 (1-4)
Andorra 3-0 (1-9)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.