Anderlecht één zege van titel, Zulte enige concurrent

Anderlecht en SV Zulte Waregem strijden zondag in een onderling duel om het kampioenschap van België. Beide clubs wonnen hun voorlaatste wedstrijd in de Belgische play-offs.

SC Lokeren - Anderlecht 2-4Het Anderlecht van trainer John van den Brom was na acht wedstrijden in de play-offs koploper met twee punten voorsprong op zowel Club Brugge als SV Zulte Waregem. De club uit Brussel ging op bezoek bij SC Lokeren, de hekkensluiter in de nacompetitie, en won eenvoudig.

In de 25ste minuut opende Sacha Kljestan de score na goed doorkoppen van Marcin Wasilewski. Tien minuten later kreeg Lokeren een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar Mijat Maric miste een strafschop. Op slag van rust verdubbelde Matias Suarez na een fout van Maric de voorsprong namens Anderlecht, waar Bram Nuytinck en Demy de Zeeuw een basisplaats hadden.

In de 47ste minuut was de wedstrijd definitief beslist toen Suarez na een combinatie tussen Dennis Praet, Dieumerci Mbokani en Milan Jovanovic zijn tweede van de avond maakte. Via De Zeeuw liep Anderlecht nog uit naar 1-4, maar Nuytinck zorgde met een eigen doelpunt voor de eindstand in Lokeren: 2-4.

SV Zulte Waregem - Club Brugge 5-2SV Zulte Waregem en Club Brugge wisten voorafgaand aan de wedstrijd dat er gewonnen moest worden om nog kansen te houden op de landstitel, aangezien bij een gelijkspel Anderlecht al de titel kon pakken. Maar een remise werd het niet in het Regenboogstadion, waar de thuisclub een bliksemstart kende.

Na tien minuten gaf scheidsrechter Alexandre Boucaut een strafschop aan Zulte en een rode kaart aan Oscar Duarte van Club na een overtreding op Jens Naessens. De fout van de Colombiaan vond echter buiten het zestienmetergebied plaats. Thorgan Hazard trok zich daar niets van aan en schoot de penalty binnen.

Via Mbaye Leye werd het voor rust nog 2-0, waardoor de wedstrijd beslist leek. De bezoekers kwamen met tien tegen elf nog terug via Ryan Donk, maar het bleek slechts een korte opleving. Davy De fauw en opnieuw Leye scoorden namens Zulte, waarna Donk er nog 4-2 van maakte. Het laatste woord was echter aan Hazard, die de eindstand bepaalde op 5-2 voor Zulte.

RC Genk - Standard Luik 1-1In de Cristal Arena speelden RC Genk en Standard Luik in de schaduw van de titelkandidaten. Imoh Ezekiel zette de bezoekers in de negentiende minuut op voorsprong, maar kort voor rust zorgde Julien Gorius voor de gelijkmaker namens de ploeg van trainer Mario Been.

Na negen van de tien wedstrijden in de play-offs blijft Anderlecht koploper met 48 punten. SV Zulte Waregem volgt op twee punten. Club Brugge kan een streep zetten door de titelaspiraties, aangezien het op 43 punten blijft staan. Daarachter RC Genk (40 punten), Standard Luik (39) en SC Lokeren (31).

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.