Analytici trekken conclusies over Oranje: 'Veel minder dan de absolute top'

Het Nederlands elftal heeft zondag geen goede indruk gemaakt op Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk. De analytici van de NOS trokken in de rust al hun conclusies en waren ondanks enige verbetering na rust nog niet tevreden over het spel van Oranje, dat in de Nations League verloor van Italië.

© NOS
2 - 3
Italië
Italië

Van der Vaart en Van Hooijdonk waren na de eerste helft kritisch op het verdedigen en het tempo van Oranje. Na drie wissels in de rust zag het tweetal enige verbetering in de tweede helft. 'Ik zag in ieder geval geen twijfel meer', vertelde Van der Vaart. 'Van Dijk dekte een paar keer goed door en er kwam een andere energie in de wedstrijd. Het zag er best goed uit, maar over het algemeen was het gewoon te weinig. Het verschil tussen Oranje en andere toplanden vind ik wel heel groot. Dat had ik niet verwacht.'

Van Hooijdonk sprak naderhand van een les voor Oranje. 'Dat ze veel minder zijn dan de absolute top. Dat verschil is best groot geweest. Aan het begin van de tweede helft leek het nog ergens op en met drie achterop had je meer grip op de Italianen. Dat pakte best aardig uit.' Van der Vaart voegde nog toe: 'Je hebt genoeg kwaliteit, maar echte toplanden zijn gewoon een maatje te groot. Ik dacht eigenlijk dat het verschil kleiner was, maar dit is heel teleurstellend.'

Van der Vaart was ook kritisch op Virgil van Dijk. 'In de eerste twintig minuten van de eerste helft dacht ik nog: hè hè, eindelijk', zag de voormalig middenvelder aanvankelijk verbetering. 'Maar bij de 1-3 moet hij die aanvaller gewoon ophouden, maar hij doet niks. Je kan bijna niet nóg minder doen.'

Van Hooijdonk vond dat Oranje een speler als Memphis Depay mist. 'Hij is een speler waar iedereen altijd wel iets van vindt, maar zijn fysiek en zijn balvastheid, ook het risico dat hij daarin neemt, dat kun je wel gebruiken. Je houdt van hem of je haat hem, maar hij is wel iemand die out-of-the-box denkt en dat kan uitvoeren. Dat soort gasten moet je hebben, zij zijn toch je kunstenaars.'