Ambitieus Everton opent met Koeman de jacht op de Big Six

Reacties

In aanloop naar de start van de grote Europese competities licht VI telkens één club uit die wel eens zou kunnen gaan verrassen. Voor de Premier League is de keuze gevallen op het ambitieuze Everton van manager Ronald Koeman, dat de komende jaren de aansluiting met de Engelse top wil vinden.

Ambitieus Everton opent met Koeman de jacht op de Big Six

'We willen meer zijn dan alleen maar een speciale club, we zijn tenslotte geen museum. We zijn een voetbalclub die op het hoogste niveau competitief wil zijn en prijzen wil winnen.' Het zijn woorden die de fans van Everton als muziek in de oren moet klinken. Natuurlijk zijn The Toffees al jaren een gerespecteerde kracht in de Premier League met uitschieters naar boven en naar onderen, maar met clubeigenaar Farhad Moshiri aan het roer durven sommigen wellicht alweer terug te denken aan het midden van de jaren tachtig toen Liverpool nog de voetbalhoofdstad van Engeland was.

Inmiddels is het ondenkbaar dat Everton en Liverpool drie jaar op rij de toptwee van de Engelse eliteafdeling vormen zoals tussen 1983/84 en 1985/86, de laatste twee kampioensjaren van club, het geval was. De clubs aan de Mersey hebben grote moeite op te boksen tegen de grootmachten uit Manchester en de topclubs uit Londen. Maar er gloort hoop aan de horizon. Niet alleen voor The Reds, die zich weer eens kunnen plaatsen voor de Champions League, ook het blauwe deel van Liverpool mag dromen van de magische hymne van het miljardenbal.

Althans, als we Moshiri aan zijn woord mogen houden. De Iraanse zakenman heeft een plan uitgestippeld waarmee Everton op termijn de strijd kan aangaan met de ongenaakbaar geachte Big Six. De plannen om het romantische Goodison Park te verruilen voor een hypermodern stadion in de haven van Liverpool worden steeds concreter en ook op de transfermarkt maakt de in Monaco woonachtige miljardair zijn ambities waar. Koeman mocht deze zomer al voor honderd miljoen euro aan nieuwe spelers verwelkomen en hoopt daar nog drie versterkingen aan toe te voegen.

Zoals veel Premier League-clubs heeft ook Everton een rijke grootaandeelhouder, de Iraanse zakenman Farhad Moshiri.
Zoals veel Premier League-clubs heeft ook Everton een rijke grootaandeelhouder, de Iraanse zakenman Farhad Moshiri.

De vraag is of dat genoeg is in het financiële geweld van de Premier League, waarin Manchester City alleen de laatste drie jaar al bijna 700 miljoen euro aan nieuwe spelers uitgaf en ook de uitgaven van Chelsea en United vrijwel jaarlijks de 100 miljoen euro gemakkelijk overstijgen. Dan zijn de investeringen van Everton nog uiterst bescheiden te noemen, zeker als je bedenkt dat de club door de megatransfer van Romelu Lukaku (85 miljoen, naar United) en het vertrek van Gerard Deulofeu (Barcelona) en Tom Cleverley (Watford) op dit moment een positieve balans heeft (zie tabel).

ClubUitgavenInkomstenSaldo
Man City240,579,4-161,1
Man Utd164,48,5-155,9
Chelsea140122,8-17,2
Everton98106,3+8,3
Arsenal5312,2-40,8
Liverpool5112,5-38,5
Tottenham080,2+80,2
*bedragen in miljoenen euro's

Koeman heeft echter goede hoop dat Everton in zijn tweede jaar de aansluiting gaat vinden bij de topzes. Afgelopen seizoen moest de oud-international veelal constateren dat zijn ploeg in de rechtstreekse duels met de topclubs kwaliteit tekort kwam, een incidenteel succes (2-1 tegen Arsenal en 4-0 tegen Manchester City) daargelaten. En voor de productiviteit was het elftal te afhankelijk van Lukaku. Als de Belgische clubtopscorer zijn dag niet had, had dat vaak meteen puntenverlies tot gevolg. Met als logisch resultaat de zevende plaats, op ruime afstand van de topzes.

In zijn eerste seizoen al een gooi doen naar een topzes-klassering was dan ook niet de doelstelling van Koeman. 'Iedereen weet dat dat niet in één seizoen kan. Het eerste seizoen was het doel om goed voetbal te spelen en goede resultaten te behalen. Nu moeten we de volgende stap zetten. Deze club wil omhoog en zich op termijn, indien mogelijk, kwalificeren voor de Champions League. Dit project is één van de voornaamste redenen waarom ik naar Everton ben gekomen. Volgens de planning moeten we in het tweede en derde seizoen de volgende stap zetten.'

Champions League
Praten over een topvierklassering vindt Koeman nog te vroeg, eerst maar eens het gat zien te dichten. In zijn laatste jaar bij Southampton toonde hij al aan dat het mogelijk is, al was Liverpool geen schim van de ploeg die het afgelopen seizoen bij vlagen was. En Everton mengde zich in het seizoen 2013/14 al tussen de grote zes toen het onder Roberto Martínez als vijfde eindigde boven Tottenham Hotspur en het zwalkende Manchester United, dat in het eerste jaar van het post-Ferguson-tijdperk als zevende eindigde en in april David Moyes ontsloeg na een nederlaag tegen uitgerekend Everton.

Of dat dit seizoen haalbaar is, valt nog te bezien. Antonio Conte klaagt weliswaar steen en been over het gebrek aan versterkingen bij Chelsea, maar de regerend kampioen heeft het basiselftal grotendeels intact gehouden. Dat geldt ook voor Tottenham Hotspur, dat zich tot dusver koest hield op de transfermarkt. Arsenal, City, United en Liverpool roerden zich al wel flink op dat front, het is voor Koeman vooral te hopen dat voor een van die ploegen het lang meestrijden op meerdere fronten zijn tol gaat eisen in de elk jaar weer loodzware Premier League.

Everton moet zelf ook voor die valkuil waken. Koeman kennende zal hij de Europa League niet willen verwaarlozen, al is het maar om zijn spelers te laten wennen aan het ritme van het spelen van Europese wedstrijden. Op het eerste oog is de selectie ook breed genoeg om te rouleren, zeker omdat de verwachting is dat de Nederlandse manager nog drie nieuwe spelers kan verwelkomen. Een van hen is een geduchte concurrent voor Davy Klaassen: de IJslandse vrijetrappenspecialist Gylfi Sigurdsson van Swansea City, voor wie Everton bereid is het clubrecord te verbreken.

Ronald Koeman streek met Everton in de voorbereiding neer in Nederland. Hier staat de manager langs de lijn met Morgan Schneiderlin, Wayne Rooney en Davy Klaassen tijdens het oefenduel met FC Twente.
Ronald Koeman streek met Everton in de voorbereiding neer in Nederland. Hier staat de manager langs de lijn met Morgan Schneiderlin, Wayne Rooney en Davy Klaassen tijdens het oefenduel met FC Twente.

Die transfer vertelt in een notendop wat deze zomer de prioriteit had voor Koeman op de transfermarkt. De man die zelf als verdediger zo makkelijk scoorde, wilde doelpuntenmakers toevoegen aan zijn selectie om niet meer afhankelijk te zijn van één speler. Afgelopen seizoen was Ross Barkley, die mag vertrekken, na Lukaku de meest productieve man met vijf competitiegoals. Met het aantrekken van Davy Klaassen, de Spaanse spits Sandro Ramírez (voormalig Barcelona) en mogelijk nog Sigurdsson en een extra spits, moet dat dit seizoen minder een probleem zijn.

En dan is er natuurlijk nog Wayne Rooney, die nog twee treffers nodig heeft om de grens van 200 Premier League-goals te slechten. Koeman hoopt dat zijn terugkeer een mentaliteitsverandering teweeg brengt, in de hoop dat hij Everton in zijn tweede seizoen naar de eerste hoofdprijs sinds 1995 (FA Cup) leidt. 'We willen prijzen winnen, niet alle spelers kennen dat gevoel bij Everton. We hebben veel jonge spelers in de ploeg. We misten een speler als Wayne die die ervaring wel heeft. Of je met of zonder Wayne Rooney de tunnel uitloopt, dat maakt een groot verschil', aldus Koeman over Rooney, die zaterdag tegen Stoke City zeker in de basiself zal starten. 

Winnaar of niet, de jaren beginnen te tellen voor Rooney, al lijkt de terugkeer bij de club die hij in 2004 als achttienjarige jongen verliet hem goed te doen. Koeman weet als geen ander dat het succes ophangen aan de komst van één speler een te fragiele basis is. 'Iedereen is bezig goede spelers te halen, de Big Six geven ook geld uit. Nu is het aan de spelers, het bestuur en de technische staf om te laten zien hoe sterk we zijn en dat we de strijd willen aangaan.' Het moge duidelijk zijn, als het aan Koeman ligt wordt het hoog tijd om die prijzenkast in Goodison Park eens flink af te stoffen.

Wat denk jij, slaagt Koeman in zijn missie om met Everton een serieuze aanval te doen op de topzes in de Premier League? Stem op onze poll en/of laat je mening achter in de comments.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.