Altidore naast El Hamdaoui, alleen Kist scoorde vaker

Door twee keer te scoren op bezoek bij SC Heerenveen is Jozy Altidore op gelijke hoogte gekomen met Mounir El Hamdaoui. Ook hij scoorde ooit 23 keer in één seizoen namens AZ.

Altidore naast El Hamdaoui, alleen Kist scoorde vaker

El Hamdaoui, die nu onder contract staat bij Fiorentina, was in het seizoen 2008/09 ook 23 keer trefzeker en werd met dat aantal topscorer van de Eredivisie. De nu 28-jarige Marokkaanse spits verdiende daarmee een transfer naar Ajax, maar na een goed eerste seizoen in Amsterdam onder trainer Martin Jol belandde hij onder diens opvolger Frank de Boer op een zijspoor.

Altidore heeft nog twee competitiewedstrijden om zijn totaal deze jaargang op te vijzelen. Maar de meest trefzekere AZ-spits in één seizoen zal hij hoogstwaarschijnlijk niet worden. Het record staat stevig op naam van Kees Kist, die in het seizoen 1978/79 zelfs Europees topscorer werd met 34 doelpunten.

Kist was in nog drie andere jaargangen trefzekerder dan Altidore en El Hamdaoui. In het seizoen 1976/77 scoorde hij 27 keer, de jaargang daarop 25 keer en in 1981/82 maakte hij 29 goals.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's