Alles over de mogelijke transfer van Neymar naar PSG

Reacties

De geruchten rond een mogelijke overstap van Neymar naar Paris Saint-Germain houden de voetbalwereld al weken in hun greep. De Parijzenaren zouden liefst 222 miljoen over hebben voor de Barcelona-aanvaller, maar hoe realistisch zijn die geruchten nu eigenlijk?

Alles over de mogelijke transfer van Neymar naar PSG

Waar komt het bedrag vandaan?
Barcelona nam Neymar in 2013 over van Santos en kwam op 1 juli 2016 een contract tot medio 2021 overeen met de 25-jarige aanvaller. In die nieuwe verbintenis was een clausule opgenomen van 200 miljoen euro, die per seizoen oploopt richting de 250 in 2018. Sinds 1 juli van dit jaar bedraagt de clausule 222 miljoen euro. Als een club dat bedrag betaalt, moet Barça zijn linksbuiten laten gaan.

Kan PSG dat betalen?
Volgens het Amerikaanse Forbes heeft de club uit Parijs een geschatte waarde van 721 miljoen euro. De schatrijke eigenaar Nasser Al-Khelaifi kan de bloemetjes bovendien aardig buiten zetten, zijn familie bezit een bedrijf ter waarde van vier miljard euro. Sinds zijn komst naar PSG in 2011 gaf de club ruim 700 miljoen uit op de transfermarkt. Volgens Le Parisien is de vraagprijs voor Neymar ongeveer gelijk aan het transferbudget van de Fransen.

Uiteraard gaf de Franse club nog nooit zoveel geld uit aan één speler, maar tegenover het astronomische transferbedrag staat het binnenhalen van een commerciële goudmijn, vertelt een financieel expert aan de BBC. Het aantrekken van een dermate gewilde speler kan PSG een karrevracht aan sponsordeals en andere commerciële inkomsten genereren.

Op 8 maart verslaat Barcelona Paris Saint-Germain met 6-1 dankzij een fenomenale Neymar.
Op 8 maart verslaat Barcelona Paris Saint-Germain met 6-1 dankzij een fenomenale Neymar.

Waarom zou Neymar vertrekken bij Barcelona?
Neymar begon het nieuwe seizoen door Juventus met twee wereldgoals over de knie te leggen en toonde zich vorig seizoen onder meer in het legendarische Champions League-duel met PSG (6-1) van onschatbare waarde, maar zal bij Barcelona altijd in de schaduw staan van Lionel Messi. En de schaduw is geen plaats voor excentrieke supersterren. Bovendien zal Neymar zich in die rol de komende jaren niet kunnen ontwikkelen tot beste speler ter wereld. Bij Paris Saint-Germain is het voorste plaatsje in de spotlights vacant sinds het vertrek van Zlatan Ibrahimovic.

Bovendien treft Neymar bij PSG zijn goede vriend Dani Alves en andere landgenoten als Thiago Silva, Marquinhos en Lucas Moura. Ook financieel is een overgang aantrekkelijk. Neymar zou is Parijs een netto jaarsalaris van dertig miljoen euro (!) kunnen opstrijken. Dat zou een verdrievoudiging van zijn huidige salaris zijn.

Wat hebben de betrokken partijen gezegd over de soap rond Neymar?
Barcelona-directeur Robert Fernández veegde de geruchten afgelopen week hard van tafel: 'Het gaat niet gebeuren. We hebben voor geen enkele speler in onze selectie een aanbieding gekregen en geen enkele club zal de gelimiteerde afkoopsom betalen.' Neymar zelf houdt zijn kaken stevig op elkaar, maar PSG doet bijzonder weinig moeite om de geruchten te ontkrachten.

Eigenaar Al-Khelaifi is al jaren fan van Neymar en sprak al meermaals zijn verlangen uit om de Braziliaan vast te leggen. Ook vorig seizoen was er contact tussen beide partijen, maar toen koos Neymar voor een langer verblijf in Catalonië. Tranier Unai Emery gaf al aan dat zijn club een speler uit de topvijf ter wereld in de gelederen dient te hebben. Al-Khelaifi gaat volgens The Guardian komende week om tafel met Neymar Senior om de laatste plooien richting de transfer glad te strijken.

Gerard Piqué heeft zich inmiddels ook met de situatie bemoeid. Deze week werd al bekend dat Messi, Luis Suárez en Piqué een poging gingen wagen Neymar van gedachten te doen veranderen. Zondagavond kwam de verdediger op zijn Twitter-pagina en met een stellig statement: 'Se queda', oftewel: 'Hij blijft'.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.