Alle competities op een rij: Europa kent onverwachte Big Spender in de winter

Reacties

Geen club heeft in januari meer uitgegeven op de transfermarkt dan Olympique Lyon. Dat is een van de opvallende conclusies aan het einde van een relatief rustige transferperiode, waarin zelfs in Engeland betrekkelijke kalmte heerste.

Alle competities op een rij: Europa kent onverwachte Big Spender in de winter
© Pro Shots

De situatie van Olympique Lyon is alarmerend. De club die begin deze eeuw zeven keer op rij kampioen van Frankrijk werd, staat momenteel slechts zestiende in de Ligue 1. Clubeigenaar John Textor probeerde de zorgen bij supporters weg te nemen door versterkingen aan te kondigen. Die belofte is ingelost, ook al viel de deal rond West Ham United-aanvaller Saïd Benrahma op Deadline Day in het water. De Algerijn moest gehuurd worden met een optie tot koop van vijftien miljoen euro.

Lyon had zich eerder in de transferperiode al versterkt met Malick Fofana (18) en Gift Orban (21), twee aanvallers die voor in totaal 29 miljoen euro overkwamen van AA Gent. Ook werd met de komst van Nemanja Matic ervaring aan de selectie toegevoegd. Trainer Pierre Sage verwelkomde in totaal zes nieuwe spelers. Volgens Transfermarkt heeft Lyon in januari vijftig miljoen euro aan transfersommen uitgegeven. Dat is nog meer dan Paris Saint-Germain.

Clubs met hoogste uitgaven:

Club Uitgaven (in miljoenen euro's)
1. Olympique Lyon 50,13
2. Paris Saint-Germain 40,00
3. Barcelona 40,00
4. Bayern München 30,00
5. Zenit Sint-Petersburg 29,85

Opvallend is ook hoe weinig er in Engeland is uitgegeven. Dat is voor een groot deel een gevolg van de stengere financiële regels die door de Engelse bond zijn doorgevoerd (zie verhaal onderaan). Die regels leidden eind vorig jaar nog tot een puntenstraf voor Everton. Het is opletten geblazen dus voor veel Engelse clubs. Dat is terug te zien in de uitgaven. In totaal werd door Premier League-clubs voor slechts 121 miljoen euro aan transfersommen geïnvesteerd. Niet een van de clubs met titelaspiraties, maar Crystal Palace is de Big Spender. De Zuid-Londense club nam rechtsback Daniel Muñoz voor 8 miljoen euro over van Racing Genk en kocht het negentienjarige talent Adam Wharton voor ruim 21 miljoen euro weg bij Blackburn Rovers. Zij moeten Palace helpen op te klimmen vanaf de veertiende plaats.

Premier League-clubs met hoogste uitgaven:

Club Uitgaven (in miljoenen euro's)
1. Crystal Palace 29,10
2. Tottenham Hotspur 25,00
3. Aston Villa 18,40
4. Manchester City 14,50
5. Brighton & Hove Albion 12,15

De Premier League is tegen de verwachtingen van velen in ook niet de competitie waarin het meeste is uitgegeven in de winterse transferperiode. Dat is de Ligue 1, op de tweede plaats gevolgd door de Braziliaanse Série A. Bij Braziliaanse clubs kwam ook veel binnen. Zo werd Vitor Roque door Athlético Paranaense voor veertig miljoen euro verkocht aan Barcelona, ging Gabriel Moscardo voor twintig miljoen euro van Corinthians naar Paris Saint-Germain en ging Lucas Belardo voor eenzelfde transfersom vanuit São Paulo naar het Parc des Princes. De Italiaanse Serie A is de vierde competitie waarin de grens van honderd miljoen euro gepasseerd is. In La Liga en de Bundesliga waren de uitgaven lager.

Competities met hoogste uitgaven:

Competitie Uitgaven (in miljoenen euro's)
1. Ligue 1 (Frankrijk) 190,93
2. Série A (Brazilië) 146,98
3. Premier League (Engeland) 121,32
4. Serie A (Italië) 101,85
5. La Liga (Spanje) 86,25
23. Eredivisie (Nederland) 8,74

De Nederlandse competitie vinden we terug op de 23ste plaats, onder bijvoorbeeld de Japanse J1 League en de Griekse Super League en vlak boven de Egyptische Premier League. Eredivisie-clubs verkochten volgens Transfermarkt wel voor in totaal 41,61 miljoen euro. Dat is goed voor een elfde plaats als het gaat om inkomsten uit transfersommen. In die ranking is goed terug te zien dat clubs uit Europese topcompetities veel geld over hebben voor talenten uit Brazilië en Argentinië. Clubs uit de Braziliaanse Série B hebben zelfs voor 36,39 miljoen euro aan spelers verkocht.

Competities met hoogste inkomsten:

Competitie Inkomsten (in miljoenen euro's)
1. Série A (Brazilië) 195,93
2. Superliga (Argentinië) 129,60
3. Serie A (Italië) 126,83
4. Ligue 1 (Frankrijk) 94,05
5. Jupiler Pro League (België) 80,15
11. Eredivisie (Nederland) 41,61

Waar Feyenoord en PSV geen enkele transfersom neertelden in januari en Ajax dat alleen deed voor Julian Rijkhoff, is AZ de club die wat dat betreft nog het diepst in de buidel tastte. De van Partizan Belgrado naar Alkmaar vertrokken Kristijan Belic is de duurste winteraankoop in de Eredivisie. Als het gaat om uitgaande transfers steekt de van FC Twente naar Spartak Moskou vertrokken Manfred Ugalde er bovenuit. Met bonussen kan dat de grootste uitgaande transfer in de clubgeschiedenis worden voor Twente, waar er wel gemengde gevoelens zijn na het sluiten van de deal met de Russen, zo gaf technisch directeur Arnold Bruggink aan.

Bekijk hier al onze video's
Meer Olympique Lyon
Meer over Olympique Lyon
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.