Allach moet Maccabi Haifa 'de Cruijff-behandeling' geven

Reacties

Deze week lekte het nieuws uit dat Maccabi Haifa Mo Allach wil aantrekken als technisch directeur. De td van Vitesse sprak al met de club uit Israël en is momenteel topkandidaat. Allach moet Maccabi gaan leiden zoals Jordi Cruijff dat bij Maccabi Tel Aviv deed.

Allach moet Maccabi Haifa 'de Cruijff-behandeling' geven

In Israël weten ze het zeker: Mo Allach is de droomkandidaat voor het directeurschap bij Haifa. De club informeerde ook naar een Portugese directeur, maar Allach heeft een streepje voor. Met dank aan zijn werk in Nederland én aan landgenoot Jordi Cruijff.

Maccabi Haifa is een absolute topclub in Israël. De meest succesvolle club van het land heeft het echter al enkele jaren moeilijk. Eén van de belangrijkste redenen die wordt aangevoerd? Jordi Cruijff. De geboren Amsterdammer ging in 2012 naar Maccabi tel Aviv waar hij de club een indrukwekkende metamorfose gaf. Zowel in de opleiding, scouting als in de manier van voetballen denderde Maccabi Tel Aviv over Haifa heen: in 2013, 2014 en 2015 leidde dat tot de landstitel. De hegemonie, Maccabi Haifa werd tussen 2000 en 2011 zeven keer kampioen, was daarmee plots doorbroken. Overigens werd Hapoel Beer Sheva de laatste twee seizoenen landskampioen.

Haifa deed een stap terug. Er werden meerdere noodgrepen gedaan, die allemaal mislukten. Een korte samenvatting: er kwamen meerdere trainers, directeuren en busladingen spelers. Elke zomer was het een komen en gaan van met name buitenlandse talenten. De eigen jeugdopleiding, geroemd in het land, werd genegeerd. Dit tot grote frustratie van de eigen fans.

Haifa zoekt een technisch directeur die voor langere tijd wil gaan bouwen. Iemand die oog heeft voor de eigen jeugd maar tegelijkertijd de successen terug kan brengen naar wat in Israël de meest Europese club van het land wordt genoemd. Er is nog altijd voldoende geld om te investeren, maar dan wel voor de langere termijn.

Allach voldoet aan alle kwalificaties. In Arnhem hield hij zich niet enkel bezig met het eerste elftal maar ook met de wederopbouw van de jeugdopleiding én een voetbalvisie voor de gehele club. Een duidelijke visie, zoals Cruijff neerlegde bij concurrent Tel Aviv.

Of de td zelf openstaat voor de stap is nog onduidelijk. Feit is dat hij met de Israëliërs sprak en de interesse meldde bij collega Joost de Wit. Zelf wil hij niet op de kwestie reageren. Onlangs liet hij in een interview met VI weten openlijk te twijfelen over een langere aanstelling in Arnhem. Daarnaast zou hij zich ergeren aan de bemoeienissen van commissaris Valery Oyf. In Israël zou hij leiding gaan geven aan de complete technische kant, met minimale inmenging van derden. Bijkomende voordelen zijn dat er bij Maccabi veel financiële mogelijkheden zijn én dat er in de selectie veel Arabische spelers zitten.

Volgens de Israëlische media wil Haifa nog deze winter Allach presenteren. Zou dat gebeuren, dan wacht de directeur meteen een interessante uitdaging. Er is veel kritiek op Guy Luzon, de huidige trainer van de club. Journalisten aldaar voorspellen dat Allach direct zijn eigen trainer neer mag zetten. Haast vanzelfsprekend gonst nu al de naam van Henk Fraser rond in de Israëlische badplaats…

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.