Alcácer helpt Dortmund aan kop na misstap Bayern

Borussia Dortmund gaat voorlopig alleen aan kop in de Bundesliga. De ploeg van trainer Lucien Favre won op de valreep van VfL Wolfsburg, terwijl concurrent Bayern München verrassend punten verspeelde op bezoek bij SC Freiburg. Zo nam Dortmund de koppositie over van Bayern in aanloop naar de topper van volgend weekend.

Borussia Dortmund
2 - 0
VfL Wolfsburg

VfL Wolfsburg maakte de laatste vier wedstrijden tegen Borussia Dortmund geen enkele goal. Aan Wout Weghorst, die een basisplek had, de taak om daar zaterdagmiddag verandering in te brengen tijdens zijn bezoek met VfL Wolfsburg aan de nummer twee van de ranglijst.

Sfeeractie van de fans van Dortmund voorafgaand aan de wedstrijd.

Na één helft had de Nederlander in elk geval wel al de beste kans van de wedstrijd op zijn naam staan. Zijn afstandsschot werd nog van richting veranderd, waarna Borussia Dortmund-keeper Roman Bürki alle mogelijke moeite had om het schot te verwerken. Dat lukte wel, waarmee de brilstand behouden bleef. Mede omdat Paco Alcácer na negentien minuten ook niet tot scoren kwam. Hij mikte de bal over de lat.

Meteen na rust kreeg Borussia Dortmund-coach Lucien Favre een eerste tegenvaller te verwerken met het oog op de topper tegen Bayern München volgende week. Abdou Diallo raakte geblesseerd en moest worden vervangen door Achraf Hakimi. Maar ook hij haalde het einde van de wedstrijd niet waardoor Jacob Bruun Larsen de derde linksback van de wedstrijd werd.

Hoewel Borussia Dortmund een driepunter keihard nodig heeft in de titelstrijd was er van een slotoffensief nauwelijks sprake nadat de tijd verder tikte met een 0-0 stand op het scorebord. Het gemor op de tribunes nam dan ook toe.

Dat gemor maakte één minuut voor tijd plaats voor hoop toen Alcácer op randje strafschopgebied werd gevloerd. De Spanjaard ging zelf achter de bal staan en ramde de bal recht vooruit. Wolfsburg-doelman Koen Casteels zag de bal te laat en ging in de fout: 1-0. Voor Weghorst en consorten was er geen tijd meer om de boel te repareren. Sterker nog: Alcácer profiteerde nog optimaal van de ruimtes die VfL Wolfsburg weggaf en werkte de 2-0 nog tegen de touwen. Borussia Dortmund mag drie punten bijschrijven.

SC Freiburg
SC Freiburg
1 - 1
Bayern München

Freiburg-uit leek op voorhand geen lastig karwei voor Bayern, dat na jarenlange dominantie in de Bundesliga dit seizoen eens wat meer moeite moet doen voor de titel. Dortmund stond vooraf in punten gelijk, dus een misstap van Bayern zou direct schade kunnen opleveren. Wat dat betreft was de start van Bayern allesbehalve optimaal. Lucas Holer kopte al na drie minuten raak op aangeven van Christian Günter.

Zo moest Bayern in de achtervolging. De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Na een corner ontstond er een chaotische situatie voor het doel van Freiburg, waarin Robert Lewandowski uiteindelijk met een halve omhaal trefzeker was. Op voorsprong komen bleek veel moeilijker voor Bayern. De bezoekers waren wel beter, maar niet koelbloedig genoeg.

Een poging van Jérôme Boateng ging naast het doel en James Rodríguez dwong keeper Alexander Schwolow tot een redding. Uiteindelijk lukte het Bayern niet meer om door de muur van Freiburg heen te komen. Lewandowski miste in de extra tijd nog een enorme kans. De Pool werkte de bal van dichtbij naast.

Frustratie bij Robert Lewandowski.
Fortuna Düsseldorf
3 - 1
Borussia Mönchengladbach

Borussia Mönchengladbach is bezig aan een prima seizoen in de Bundesliga. De formatie van Dieter Hecking stond voor aanvang van de 27ste speelronde op een vierde plek, een plek die aan het einde van het seizoen een Champions League-ticket oplevert. In het eerste kwartier was er op bezoek bij Fortuna Düsseldorf, met een twaalfde plek op de ranglijst geen hoogvlieger, echter niets te zien van het goede seizoen van Gladbach.

De bezoekers hielden open huis en binnen zestien minuten wisten de gastheren liefst drie keer toe te slaan. Rouwen Hennings (twee keer) en Kevin Stoger lieten doelman Yann Sommer drie keer kansloos: 3-0. Nog nooit kwam Düsseldorf zo snel op een 3-0 voorsprong in een Bundesliga-wedstrijd. Het vorige record stamde uit januari 1984: toen stond de 3-0 na 22 minuten op het scorebord, óók tegen Gladbach.

Hoewel de uitploeg er in het vervolg nog het beste van probeerde te maken, was het duel na dat knotsgekke kwartier uiteraard wel gespeeld. Alassane Pléa redde zeven minuten voor tijd nog wel de eer.

Werder Bremen
3 - 1
FSV Mainz 05

Bij Werder Bremen-FSV Mainz 05 kwamen Davy Klaassen en Jean-Paul Boëtius elkaar tegen. De voormalig Ajax-middenvelder trok met zijn ploeg aan het langste eind. Milot Rashica (ex-Vitesse) opende al na vijf minuten de score. De aanvaller kreeg een fantastische hoge steekpass van Max Kruse, omspeelde keeper Florian Müller en rondde af.

Kruse zorgde na ruim een half uur zelf voor 2-0. Verdediger Moussa Niakhaté verwerkte een voorzet van Ludwig Augustinsson niet goed en Kruse stond klaar om uit te halen. Mainz bracht de spanning vlak na rust weer terug, mede dankzij Boëtius. De voormalig Feyenoorder gaf de bal voor en zag Robin Quaison binnentikken: 2-1. Werder herstelde de marge echter al snel weer tot twee en opnieuw was Kruse de afmaker. Nu legde Rashica de bal breed. Daarmee was de zege binnen voor Werder.

1. FC Nürnberg
3 - 0
FC Augsburg
FC Augsburg

De van een blessure herstelde Jeffrey Gouweleeuw maakte zijn rentree in de basis van FC Augsburg op bezoek bij 1. FC Nürnberg. Voor de interlandperiode viel de 27-jarige verdediger al kort in tegen Hannover 96 (3-1 winst). Bij de thuisploeg ontbrak Virgil Misidjan nog. De aanvaller was pas net hersteld van een blessure en zag ploeggenoot Mikael Ishak in de tweede helft de score openen op aangeven van Sebastian Kerk. Matheus Pereira en Eduard Löwen scoorden in de slotfase ook nog, waardoor Nürnberg uiteindelijk met ruime cijfers won.