Albanië houdt zijn adem in voor historische veldslag

Reacties

Albanië kan zich donderdag voor het eerst in de geschiedenis plaatsen voor een groot toernooi. Al gaat het voorafgaand aan de beslissende interland tegen Servië niet over voetbal.

Albanië houdt zijn adem in voor historische veldslag

De Albanezen en Serviërs kunnen elkaars bloed wel drinken, bleek ook maar weer tijdens de eerdere ontmoeting in Belgrado. Dick Advocaat was nog bondscoach van Servië, toen op 14 oktober vorig jaar tijdens het heenduel een drone met Albanese vlag over het stadion van Partizan vloog. Toen Stefan Mitrovic het helikoptertje naar beneden trok, barstten er zowel op als buiten het veld massale vechtpartijen los.

De UEFA strafte vooral Servië hard. Buiten alle boetes en sancties werd het duel na meerdere beroepszaken uiteindelijk omgezet in een reglementaire 0-3 voor Albanië en bovendien moest het thuisland drie winstpunten inleveren. Daardoor was voor Servië de kwalificatiecampagne meteen een hopeloze missie, maar kende Albanië na een gelijkspel tegen Denemarken en een overwinning op Portugal een bliksemstart in Groep I.

Plaatsing
Uitgerekend tegen Servië kan Albanie zich donderdag (20.45 uur) voor het eerst in de historie plaatsen voor een groot toernooi. Een overwinning volstaat, als Denemarken niet in Portugal wint. En anders heeft het landje nog een uitduel met Armenië tegoed. Bij twee overwinningen is Albanië dus hoe dan ook verzekerd van directe plaatsing voor het EK in 2016. Bondscoach Gianni De Biasi meldde verheugd dat zijn selectie volledig fit is.

En zo probeert Albanië de aandacht af te leiden van wat er werkelijk gaande is rond het duel. Want bij aankomst van het Servische voetbalelftal in Tirana werd uit veiligheidsoverwegingen het verkeer in de hoofdstad drie uur platgelegd, maar deze noodverordening kon niet voorkomen dat de spelersbus woensdag getroffen werd door een regen van stenen, waarbij volgens de Servische krant Blic ondanks een hoop kapotte ruiten wonderwel geen gewonden gevallen zijn.

Stefan Mitrovic (nummer 13) heeft zojuist de drone onderschept, waarna massale vechtpartijen uitbreken in Belgrado.
Stefan Mitrovic (nummer 13) heeft zojuist de drone onderschept, waarna massale vechtpartijen uitbreken in Belgrado.

Aanvoerder Lorik Cana, tevens de vedette van de nationale ploeg, en middenvelder Taulant Xhaka (oudere broer van Zwitsers international Granit) werden helden in eigen land toen ze een jaar geleden in Belgrado de aan de drone bevestigde Albanese vlag uit Servische handen hielden. Donderdag kunnen ze hun mouwen wederom opstropen als ze de eer van hun land willen verdedigen. 'We zullen op zoek gaan naar provocaties', waarschuwt Nemanja Matic ze alvast. 'We staan te popelen.'

Xhaka, die ook in Zwitserland onder vuur ligt wegens zijn recente agressieve gedrag op het veld bij FC Basel, maant zijn ploeg nu tot rust. 'Laten we dat vergeten en ons concentreren op deze wedstrijd.' Cana hoopt op zijn beurt dat de fans zich in toom houden. 'Ook zij maken onderdeel uit van onze successen. Het gaat om het EK en nergens anders om', zegt de voormalige verdediger van onder andere Paris Saint-Germain, Galatasaray en Lazio Roma.

Incidenten
Servië, dat sinds het vertrek van Advocaat onder leiding staat van Radovan Curcic, was zonder de incidenten uit de heenwedstrijd en de daaropvolgende straffen van de UEFA hoogstwaarschijnlijk nog kanshebber geweest voor een EK-ticket. Ook al gaat het duel voor de bezoekers nu nergens meer om, Curcic weet ook dat er in Elbasan een hoop eer op het spel staat. 'Mijn taak is nu ook om de druk weg te nemen die ontstaan is na de heenwedstrijd', is hij zich van zijn taak bewust.

Ruim tweeduizend medewerkers zijn ingezet om de veiligheid in en rond het stadionnetje te garanderen, waar naar schatting twaalfduizend supporters aanwezig hopen te zijn bij gewoon een voetbalfeest. Maar een vredig verloop van de avond zou op zich al een grote overwinning zijn in deze met een zwart randje omlijste poule, waarin het voetbal bij vlagen van ondergeschikt belang lijkt. (Oscar van der Horst)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.