Nathan Aké was zaterdagmiddag van grote waarde voor het tegen degradatie knokkende AFC Bournemouth. Op de andere Premier League-velden stonden eveneens de nodige kelderkrakers op het programma, waarbij er van alles te beleven viel.

AFC Bournemouth
2 - 1
Aston Villa
Aston Villa

Met Aké in de basis, maar zónder Arnaut Danjuma Groeneveld, boekte Bournemouth tegen Aston Villa een cruciale zege. Het duel op Dean Court was er eentje tussen de nummer achttien en nummer zestien, het gat tussen beide ploegen was slechts twee punten. Door de overwinning heeft Bournemouth de degradatiezone weer even verlaten.

Dat was mede te danken aan Aké, die bij de 1-0 evenwel nog geen rol had. Na een voorzet van de rechterkant legde Dan Gosling de bal met zijn hoofd knap klaar, waarna Philip Billing de openingstreffer binnenschoot. Kort voor het rustsignaal kon het thuispubliek wéér juichen, met dank aan Aké. De Nederlander stond volledig vrij en werkte ongehinderd de rebound binnen, na een gestopte poging van Ryan Fraser.

De bezoekers (met Anwar El Ghazi een uurtje binnen de lijnen) kregen direct na de pauze weer wat hoop, toen Bournemouth-middenvelder Jefferson Lerma met tweemaal geel moest inrukken. Met tien man liet de thuisploeg Villa ook nog terugkomen tot 2-1, door een rake kopbal van Mbwana Sanatta. De onlangs van RC Genk overgekomen aanvaller debuteerde, en werd de eerste Tanzaniaan die speelde (en dus ook de eerste die scoorde) in de Premier League. Daar bleef het echter bij: de goal van Aké bleek dus goud waard.

Crystal Palace
0 - 1
Sheffield United

Jairo Riedewald werd eerder deze week verrassend genoeg uitgeroepen tot Speler van de Maand bij Crystal Palace, een erkenning voor zijn goede prestaties in januari, maar op de eerste dag van februari moest hij direct weer plaatsnemen op de reservebank. Dat had alles te maken met de rentree van zijn landgenoot Patrick van Aanholt, die terugkeerde na een fikse blessure.

De linksback kon niets veranderen aan het feit dat de bezoekers (waar nieuwkomer Richairo Zivkovic nog niet bij de wedstrijdselectie zat) er met de winst vandoor gingen. Dat gebeurde op bijzonder schlemielige wijze. Na een corner vanaf de linkerkant draaide de bal gevaarlijk in, waarna Crystal Palace-keeper Vicente Guaita de bal simpel leek te kunnen vangen. De goalie belandde met de bal echter áchter zijn eigen doellijn. Het bleek een dure blunder van Guaita, want 0-1 bleek ook de eindstand.

West Ham United
3 - 3
Brighton & Hove Albion

In Londen maakten West Ham en Brighton van hun kelderkraker een waar spektakelstuk, waarin de thuisploeg het duel al in de eerst helft naar zich toe leek te trekken. Zo werd een vrije trap van uitblinker Robert Snodgrass door Issa Diop binnengegleden. Waar hij bij de 1-0 nog de aangever was, nam Snodgrass de 2-0 (met wat geluk) zelf voor zijn rekening.

Het Brighton van basisspeler Davy Pröpper knokte zich daarna echter terug. Angelo Ogbonna werkte de bal ongelukkig in zijn eigen doel, en ook na de tweede goal van Snodgrass (3-1) was het nog niet gedaan. Integendeel. Een kwartier voor tijd profiteerde Pascal Gross volop van een serie blunders in de West Ham-defensie, een paar minuten later tekende Glen Murray zelfs voor de 3-3. Zijn goal werd aanvankelijk afgekeurd wegens hands, maar de VAR draaide dat besluit terug, waarmee hij de thuisploeg in rouw dompelde.

Watford
Watford
2 - 3
Everton
Everton

Net als West Ham wisselde ook Watford dit seizoen al van manager, en dat heeft geleid tot een regelrechte revival. Sinds good old Nigel Pearson het stokje overnam van Quique Sánchez Flores pakten The Hornets vijftien punten uit negen competitieduels. Door de uitstekende prestaties verliet de club eerder al de laatste plaats, waarop het lange tijd kansloos bivakkeerde.

Zaterdag leek er een nieuwe driepunter te volgen voor Watford, maar het werd een enorme domper. Al in de tiende minuut schoot Adam Massina raak in de verre hoek, nadat hij de bal had gekregen van Gerard Deulofeu. Vlak voor de pauze leek Watford vervolgens al in veilige haven te zijn, toen Roberto Pereyra de 2-0 binnenschoot. In een paar krankzinnige minuten op slag van rust trok Everton de stand echter weer helemaal gelijk.

Het recept was beide keren hetzelfde: na twee corners van The Toffees stond centrumverdediger Yerry Mina in de eerste en de vierde minuut van de blessuretijd van de eerste helft op de goede plek: 2-2. Zo spectaculair als het eerste bedrijf was, zo weinig gebeurde er na de hervatting, maar het venijn zat 'm in de staart. Ondanks een rode kaart voor Fabian Delph (hij kreeg in de 71ste minuut zijn tweede gele kaart) pakte Everton de drie punten, dankzij een countertreffer van Theo Walcott in de allerlaatste minuut.

Newcastle United
0 - 0
Norwich City

De thuisploeg stond tot zaterdag in de middenmoot, met een schitterend uitzicht op de subtop, maar de ploeg van manager Steve Bruce moest zeker ook nog naar beneden kijken. De thuiswedstrijd tegen de hekkensluiter leek dan ook een ideale gelegenheid om wat meer afstand te nemen van de degradatiestreep. Maar omdat Norwich-keeper Tim Krul én zijn Newcastle-collega Martin Dúbravka allebei hun doel schoon hielden, eindigde de wedstrijd zoals-ie begon.