Ajax: wie kan en wie wil?

Reacties

Zowel Peter Bosz als Frank de Boer had donderdagmiddag nog niks gehoord van Ajax. Normaal gesproken gelden deze twee trainers, die al in Amsterdam werkten, als kandidaten voor de vacature die is ontstaan na de schoonmaak die de trainers Marcel Keizer, Henny Spijkerman en Dennis Bergkamp hun baan kostte.

Ajax: wie kan en wie wil?

Frank de Boer
De Boer wil wel weer aan de slag liet hij herhaaldelijk optekenen, na twee mislukte avonturen in de Serie A (Internazionale) en de Premier League (Crystal Palace). De Boer geldt logischerwijs als een kandidaat in Amsterdam. Hij werd er als trainer vier keer kampioen, kent de club en de cultuur. Onder De Boer speelde Ajax meer degelijk dan sprankelend en wie de Amsterdammers nu ziet acteren, kan zich voorstellen dat de selectie behoefte heeft aan een coach die allereerst zorgt voor stabiliteit en houvast. De Boer had overigens donderdag niks gehoord van de club.

Frank de Boer als manager van Crystal Palace
Frank de Boer als manager van Crystal Palace

Peter Bosz
Als Ajax afgelopen zomer had gedaan wat het donderdagmiddag deed, was Peter Bosz nu nog trainer geweest in Amsterdam. Bosz stelde als voorwaarde om te blijven een reorganisatie voor van de trainersstaf. De clubleiding ging daarmee niet akkoord en de trainer vertrok, ondanks een doorlopend contract, naar Borussia Dortmund waar hij zelf onlangs werd ontslagen. Bosz heeft het in Amsterdam goed gedaan, maar niks gewonnen. Hij bereikte met de club de finale van de Europa League, een geweldige prestatie, maar zag Feyenoord kampioen worden en Vitesse de beker winnen. Onder Bosz' leiding speelde Ajax vooral na de winter aantrekkelijk. Ook Bosz hoorde vanmiddag nog niks uit Amsterdam. Het valt ook te bezien of de club een trainer terughaalt die ondanks een doorlopend contract zelf wilde vertrekken.

Peter Bosz als trainer van Borussia Dortmund.
Peter Bosz als trainer van Borussia Dortmund.

Ronald Koeman
Topkandidaat voor iedere functie, dus ook bij Ajax. Koeman speelde in Amsterdam en werkte er later als trainer. Hij bezit alle voorwaarden voor de job, maar Koeman laat weten in ieder geval tot de zomer nergens op in te willen gaan, als het gaat om clubs met interesse. Daarbij geldt hij natuurlijk ook als een grote kanshebber voor het bondscoachschap.

Ronald Koeman als manager van Everton.
Ronald Koeman als manager van Everton.

Dick Advocaat
De ex-bondscoach is vrij en wil graag aan het werk. Er is genoeg interesse, maar Ajax belde niet. Wel buitenlandse clubs en Sparta Rotterdam. Leo Beenhakker doet er alles aan Advocaat binnen te halen. Advocaat zou Ajax op korte termijn kunnen helpen, maar het is de vraag of hij past bij de cultuur in Amsterdam.

Dick Advocaat als bondscoach van het Nederlands elftal.
Dick Advocaat als bondscoach van het Nederlands elftal.

Fred Rutten
Voetbaltechnisch zou Rutten prima passen in Amsterdam en hij is vrij. Waar hij ook werkte, FC Twente, PSV, Schalke 04, Vitesse en Feyenoord, zijn teams speelden altijd aanvallend en verzorgd voetbal, precies wat het publiek in de Arena verlangt. Wel moest Rutten in zijn carrière altijd strijden tegen de beeldvorming. Hij zou verbaal en qua uitstraling wat missen, al waren er op dat vlak bij Feyenoord nooit problemen. Rutten kon zijn contract verlengen in Rotterdam, maar koos er zelf voor dat niet te doen. Hij werkte even kort in de Verenigde Arabische Emiraten, maar zit momenteel zonder club.

Fred Rutten zit momenteel zonder club.
Fred Rutten zit momenteel zonder club.
Wisselbeleid, wisselvalligheid en dramatische start nekken onervaren Keizer
Dit was de laatste wedstrijd van Marcel Keizer als Ajax-trainer
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.