Keizer een van de minste Ajax-coaches qua punten

Reacties

Ajax besloot donderdag Marcel Keizer na een dienstverband van 174 dagen te ontslaan. Dat is het snelste ontslag van een Ajax-trainer sinds 1988, toen Kurt Linder het slechts 82 dagen volhield. Qua punten per duel doet Keizer het een stuk slechter dan zijn voorgangers.

Keizer een van de minste Ajax-coaches qua punten

De 48-jarige coach volgde afgelopen zomer de naar Borussia Dortmund vertrokken Peter Bosz op, die inmiddels zelf ontslagen is bij de Duitse club. Keizer heeft als coach van Ajax geen indruk gemaakt. Zeker niet als we dat afzetten tegen de prestaties van de coaches van Ajax in de afgelopen jaren.

De coach die het beste presteerde wat betreft het aantal veroverde punten per duel was Henk Ten Cate, op de voet gevolgd door Martin Jol. Daarna volgt Peter Bosz. Verrassend, omdat in Amsterdam de meeste prijzen werden gewonnen door Frank de Boer. Wat dat betreft blijkt dat men in Amsterdam misschien toch niet altijd voldoende geduld heeft.

tekst gaat verder onder tabel

CoachAantal dagen in dienstAantal punten per duel
Henk ten Cate4642,16
Martin Jol5232,15
Peter Bosz3682,13
Frank de Boer20332,02
Danny Blind4721,94
Marcel Keizer1731,92
Marco van Basten3091,91
Adrie Koster2651,88

Het wordt Keizer aangerekend dat Ajax aan het begin van het seizoen uitgeschakeld werd in Europa. OGC Nice was in de voorronde van de Champions League te sterk voor de Amsterdammers. In de play-offs van de Europa League werd Ajax verslagen door Rosenborg BK. Vorig seizoen haalden de hoofdstedelingen nog de Europa League-finale, waarin werd verloren van Manchester United.

Dit seizoen verloor Ajax in de Eredivisie al drie keer; evenveel als een seizoen eerder in 34 wedstrijden. Na een moeizame start kende Bosz een geweldig seizoen in Amsterdam, maar een prijs leverde dat niet op. Ajax eindigde als tweede in de Eredivisie en verloor de Europa League-finale.

Bosz kende een winstpercentage van liefst 74, maar Keizer deed het niet veel slechter. Onder zijn leiding werd 71 procent van de wedstrijden winnend afgesloten. Daarmee is hij op basis van die statistiek samen met Martin Jol en Ronald Koeman na Bosz de beste Ajax-trainer sinds de eeuwwisseling. Het aantal punten per duel geeft dus wel een ander beeld.

Wisselbeleid, wisselvalligheid en dramatische start nekken onervaren Keizer
Dit was de laatste wedstrijd van Marcel Keizer als Ajax-trainer.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.