Ajax vergroot gat met AZ in probleemloze generale voor Getafe

Reacties

Ajax heeft zondagmiddag zonder noemenswaardige problemen afgerekend met RKC Waalwijk en dus afstand genomen van AZ, dat zaterdag ten onder ging in Twente. Het thuisduel met de hekkensluiter van de Eredivisie bood de ploeg van trainer Erik ten Hag de gelegenheid het rustig aan te doen richting de eerste confrontatie met Getafe.

Ajax vergroot gat met AZ in probleemloze generale voor Getafe
© Pro Shots
Ajax
Ajax
3 - 0
RKC Waalwijk
RKC Waalwijk

Ajax ontsnapte medio oktober in het uitduel met RKC nog aan een blamage. De ontevreden Ten Hag foeterde destijds nog dat zijn spelers het 'op tachtig procent' wilden doen en sprak van elf bv'tjes. Vier maanden later was er in de Johan Cruijff Arena nooit sprake van een Waalwijkse stunt, maar bezielend was het optreden vier dagen voor de heenwedstrijd tegen Getafe in de Europa League zeker niet.

De vroege openingstreffer van Dusan Tadic bleek allerminst de opmaat voor een doelpuntrijke middag. De Servische aanvoerder van Ajax mocht aanleggen vanaf de stip nadat Donny van de Beek in het strafschopgebied van RKC over het standbeen van Hans Mulder was gevallen. Tadic benutte het buitenkansje feilloos door de bal in het dak van het doel te schieten en zo zijn eerste Eredivisie-goal van 2020 te maken.

© Pro Shots

Mogelijkheden om al voor rust verder weg te lopen bij RKC waren er voor Ajax zeker, maar telkens ontbrak het aan het laatste zetje of lag Etienne Vaessen in de weg. Zo stopte de doelman van RKC een schot van de in de basis teruggekeerde Hakim Ziyech, die tijdens zijn 150ste duel voor Ajax al in de rust naar de kant ging en plaatsmaakte voor Daley Blind. Ook Nicolás Tagliafico, Van de Beek en Lassina Traoré konden de trekker niet overhalen.

Een voetbalspektakel was het daarom niet in De Arena, ook omdat RKC ondanks enkele veelbelovende uitbraken nooit echt zijn tanden kon laten zien. Met Blind na rust terug in het hart van de defensie en Lisandro Martínez weer op het middenveld naast Carel Eiting kwam Ajax geen moment in de problemen, zeker niet nadat Traoré de bal zeven minuten na rust kon binnenschuiven toen Tadic de diepgaande Van de Beek op maat had bediend.

Huntelaar
Met Klaas Jan Huntelaar in het laatste half uur in plaats van Traoré kon Ajax de wedstrijd in het laatste half uur in een laag tempo uitspelen. Het was overduidelijk aan het spel af te zien dat Ajax de benen wilde sparen. Zo werd Van de Beek in de 79ste minuut nog gewisseld. In de slotminuut klonk er dan toch nog gejuich op toen Huntelaar een voorzet van Tagliafico binnenliep.

Het was het slotstuk van een probleemloze middag, want in de extra tijd werd de tweede goal van Huntelaar afgekeurd wegens buitenspel. Zo schreef Ajax op halve kracht drie punten bij in de Eredivisie en vergrootte het de marge met nummer twee AZ tot zes punten. Donderdag wacht een wedstrijd waarin meer tegenstand wordt verwacht; het heenduel in Spanje met Getafe.

Ajax Nederland

RKC Waalwijk Nederland

RKC Waalwijk Nederland

'Prominente Van de Beek positieve uitzondering Ajax in slaapverwekkend duel'
Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.