Ajax verantwoordelijk voor een van de grootste CL-stunts ooit

Reacties

Ajax heeft zich met de klinkende zege in Madrid geschaard bij het selecte rijtje stuntclubs die de vaak toch wat eentonige knock-outfase van de Champions League kleur gaven. Het komt niet vaak voor dat een club uit een van de kleinere Europese competities zich voor de laatste acht van het miljardenbal plaatst, en al zeker niet ten koste van zo'n grootmacht als Real Madrid.

Ajax verantwoordelijk voor een van de grootste CL-stunts ooit

Het is voor het eerst sinds 2015/16 dat een club van buiten een van de grote vijf Europese topcompetities de kwartfinale bereikt. Wie het rijtje clubs achter elkaar zet, komt tot de conclusie dat Ajax voor een van de grootste CL-stunts aller tijden heeft gezorgd door de winnaar van de laatste drie edities uit te schakelen.

De enige twee andere keren dat de titelhouder in een knock-outduel uit het toernooi werd geknikkerd door een club uit een kleinere Europese competitie was in 2005/06, toen het Benfica van Ronald Koeman Liverpool in de achtste finale versloeg, en in 1998/99, toen Dinamo Kiev in de kwartfinale Real Madrid onttroonde.

De stunt van de befaamde counterploeg van Valery Lobanovski, die dankzij drie goals van de latere AC Milan-vedette Andriy Shevchenko (1-1 in Madrid, 2-0 in Kiev) doorstootte naar de halve finale waarin Bayern München te sterk zou zijn (3-3, 0-1), laat zich waarschijnlijk nog het best vergelijken met de prestatie van Ajax.

Ajax voegt zich in een rijtje met andere relatieve kleinduimpjes die de laatste jaren een uitzondering waren in de laatste fase van het miljardenbal. De allerkleinste van het stel was APOEL Nicosia, dat in het seizoen 2011/12 in de achtste finale Olympique Lyon versloeg. Real Madrid maakte een einde aan het Cypriotische sprookje.

Cyprus is daarmee de enige echte voetbaldwerg die ooit een CL-kwartfinalist afleverde. Verder waren het clubs uit Portugal (5x), Turkije (2x), Oekraïne (1x) en Rusland (1x) die zich tussen de grootmachten uit Duitsland, Engeland, Italië, Spanje en in mindere mate Frankrijk wisten te wurmen sinds de invoering van de achtste finale in 2003/04.

'Prestatie Ajax zelden vertoond in het moderne voetbal'

PSV
Daarbij vergeten we Nederland nog te noemen. Ajax is de eerste Eredivisie-club sinds PSV in het seizoen 2006/07 die zich bij de laatste acht schaart. De Eindhovenaren waren destijds te sterk voor Arsenal in de achtste finale. Twee jaar eerder bereikte de ploeg van Guus Hiddink de halve finale door AS Monaco en Olympique Lyon te verslaan.

Het is meteen de laatste keer dat een club uit een kleinere competitie zover reikte in het toernooi. Ajax zou dit seizoen dus ook in dat opzicht historie kunnen schrijven. De laatste club van buiten de grote vijf Europese liga's die de finale bereikte, was FC Porto. Onder José Mourinho wonnen de Portugezen in 2004 de Champions League.

CL-kwartfinalisten uit 'kleinere' competities sinds 2003/04

Seizoen Stuntclub Achtste finale Eindstation
2018/19 Ajax Real Madrid* -
2015/16 Benfica (Por) Zenit Kwartfinale
2014/15 Porto (Por) Basel Kwartfinale
2012/13 Galatasaray (Tur) Schalke 04 Kwartfinale
2011/12 APOEL Nicosia (Cyp) Lyon Kwartfinale
2011/12 Benfica (Por) Zenit Kwartfinale
2010/11 Shakhtar (Oek) Roma Kwartfinale
2009/10 CSKA Moskou (Rus) Sevilla Kwartfinale
2008/09 Porto (Por) Atlético Kwartfinale
2007/08 Fenerbahçe (Tur) Sevilla Kwartfinale
2006/07 PSV (Ned) Arsenal Kwartfinale
2005/06 Benfica (Por) Liverpool* Kwartfinale
2004/05 PSV (Ned) Monaco Halve finale
2003/04 Porto (Por) Man Utd Winnaar

* = Titelhouder

'Tadic en De Jong een 9,5, toch kies ik voor Frenkie als allerbeste'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.