Spaanse kranten: 'Ajax-poëzie' zorgt voor Real-grafsteen

Reacties

De dag na de sensationele zege van Ajax in Santiago Bernabéu (1-4) pakken de Spaanse media groots uit. De Madrileense kranten zoomen uiteraard in op de ellende van Real, maar er is ook volop lof voor Ajax. De erfenis van Johan Cruijff wordt breed uitgemeten en in de gniffelende Catalaanse kranten komt miljoenenaankoop Frenkie de Jong natuurlijk volop aan bod. Een overzicht.

Spaanse kranten: 'Ajax-poëzie' zorgt voor Real-grafsteen

MARCA

De meest veelzeggende cover is die van Marca. 'Hier rust een team dat historie geschreven heeft', is de tekst bij een foto van het scorebord waarop bovenaan de 1-4 uitslag prijkt. Op de achtergrond is de totaal leeggelopen Madrileense voetbaltempel in de blessuretijd te zien.

'Een vernederend einde van een uniek tijdperk', zo luidt de verdere tekst op de Marca-grafsteen. Uiteraard wordt er stilgestaan bij de oorzaken. 'Zinedine Zidane had het al gezien', zo wordt er onder meer geconcludeerd over Real, dat er in tegenstelling tot Ajax bekaaid vanaf kwam in de cijfers (die in Spanje van nul tot drie sterretjes lopen).

Marca besteedt ook ten volle aandacht aan een tweet die het account van Johan Cruijff deelde. Begeleid door de hashtag "CruyffLegacy" valt de beroemde uitspraak van het Ajax- en Barcelona-icoon nog eens te lezen. 'Waarom zouden wij een grotere club niet kunnen verslaan, ik heb nog nooit een zak geld zien scoren.' Dat de einduitslag in Bernabéu 1-4 is, de getallen die samen het iconische rugnummer van El Salvador vormen, is ook voer voor fraaie plaatjes en artikelen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat Ajax indruk heeft gemaakt is niet alleen af te zien aan de spelersbeoordelingen. Ook de actie van Frenkie de Jong, waarmee hij Vinícius en Gouden Bal-winnaar Luka Modric het bos in stuurde, wordt talloze keren aangehaald. 'De Jong heeft zijn stempel gedrukt in Bernabéu', zoals de krant alles samenvattend sprak van 'de poëzie van Ajax.'

AS

Die andere grote Madrileense krant, AS, spreekt met chocoladeletters van 'Een tragische week', refererend aan de twee duels met Barcelona waarin de Spaanse beker en landstitel ook al uit het zicht verdwenen. Ajax maakt die dramatische week compleet zo wordt geconcludeerd. De cover wordt gesierd door een grote foto van de Ajacieden die, met Matthijs de Ligt voorop, knielen voor het uitvak. Ook in AS is het contrast in cijfers veelzeggend en is er een hoofdrol voor Frenkie de Jong.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Tevens wordt er stilgestaan bij de toekomst van Real Madrid. José Mourinho noemde vooraf de kans dat Real door Ajax uitgeschakeld zou worden nog 'slechts 1 procent', hetgeen bij een daadwerkelijke uitschakeling in zijn voordeel zou kunnen uitpakken. Hij is immers bezig aan een Madrileens charmeoffensief en lijkt wel oren te hebben naar de trainersstoel van Santiago Solari. 'Is de tijd gekomen?', vraagt AS zich daarom ook af.

OVERIGE MEDIA

El Pais benadrukt ook dat Real in één week het seizoen zag instorten. 'Real Madrid verliest alles', aldus het dagblad, dat een 'bizar en brutaal' Ajax voor een ware schok zag zorgen.

De Catalaanse kranten zijn natuurlijk niet te beroerd om de nederlaag van Real er eens in te wrijven. 'Madrid zegt vaarwel tegen een glorietijd', zo meent El Mundo Deportivo. 'Nada de Nada' is de veelzeggende tekst centraal op de cover. Vlak daarboven is de uitslag te lezen, terwijl de pagina verdeeld is in een treurfoto van de Madrilenen en een juichfoto van de Ajacieden voor het uitvak. 'Een geweldig Ajax geeft een galavoorstelling en zorgt voor een aardbeving van onontkoombare gevolgen.'

Ook Sport spreekt van 'Het einde van een tijdperk' en noemt de nederlaag een 'vernederende knock-out'. De pijlen worden tevens gericht op president Florentino Pérez, die sterspeler Cristiano Ronaldo liet vertrekken en Julen Lopetegui al razendsnel als coach ontsloeg. Nu wacht Santiago Solari mogelijk eenzelfde lot.

Op de Spaanse televisie wordt tot slot een veelzeggende vergelijking gemaakt. 'Ajax is de jeugd, Real een oude man', zo meent TVE, een conclusie die in de Spaanse media keihard aan is gekomen.

Een bloemlezing van de analyse die VI op het duel losliet:

'En toch kies ik voor Frenkie'
'Prestatie Ajax zelden vertoond in het moderne voetbal'
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Real Madrid
Meer over Real Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.