Ajax treft oranje Duitsers en Tsjechische nachtmerrie

Ajax zal redelijk tevreden terugkijken op de loting van de groepsfase van het toernooi om de UEFA Cup. De Amsterdammers maken op papier een goede kans op een plek bij de eerste drie in Groep F.

Hamburger SV is de vertegenwoordiger van de best geplaatste clubs uit Pot 1 in de poule van Ajax. Bij de huidige koploper van de Bundesliga zijn vier Nederlanders werkzaam. Martin Jol is er sinds dit seizoen de coach, terwijl Romeo Castelen, Joris Mathijsen en Nigel de Jong op het veld inzetbaar zijn. De Jong is ex-Ajacied. Hij stapte begin 2006 over van Ajax naar HSV.

Aan Slavia Praag denkt Ajax met angst en beven terug. De Tsjechen bezorgden de ploeg van de toenmalige coach Henk ten Cate afgelopen seizoen een kater door de toegang te versperren naar het hoofdtoernooi van de Champions League. Zowel uit als thuis ging Ajax onderuit. Ook Slavia is het seizoen nationaal goed begonnen. De club is koploper met 22 punten uit negen duels.

Aston Villa wil graag bij Engelse top behoren, maar is een goede subtopper in de Premier League. Afgelopen seizoen eindigde Villa op de zesde plaats. In de huidige jaargang staat de ploeg van manager Martin O'Neill één plek hoger. De spitsen Gabriel Agbonlahor en John Carew zijn aardig op schot met beiden vier doelpunten na zeven speeldagen. Wilfred Bouma zorgt voor het Oranje-tintje bij Villa. De Nederlandse verdediger mist de wedstrijd tegen Ajax echter vanwege een beenbreuk, die hij heeft opgelopen in het Intertoto Cup-toernooi.

Het Slowaakse MSK Zilina is de minst aansprekende club die Ajax treft. Zilina liet afgelopen weekeinde na de koppositie te grijpen in de Corgon Liga door met 2-0 te verliezen van DAC Dunajská Streda. Zilina werd de afgelopen zeven jaar vier keer landskampioen. In de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi rekende Zilina af met Levski Sofia. Thuis werd het 1-1 en in Bulgarije won Zilina met 1-0.

De eerste speeldag in groepsfase van het UEFA Cup-toernooi is op 23 oktober, de laatste ronde op 18 december. De bovenste drie clubs gaan door naar de knock-outfase waarin ook de acht nummers drie van de groepen uit de Champions League aansluiten.

Bekijk hier al onze video's