Ajax toont veerkracht en sluit Florida Cup af met overwinning

Ajax heeft zijn tweede en laatste wedstrijd op de Florida Cup gewonnen van São Paulo. De Amsterdammers kunnen zo met een goed gevoel beginnen aan de tweede seizoenshelft.

Ajax speelde donderdag tegen Flamengo en begon toen met een hoop reservespelers aan het duel. Zaterdag stuurde Erik ten Hag tegen São Paulo zijn beoogde basisploeg in het veld en dat betekende dat David Neres tegen zijn oude werkgever op de bank moest plaatsnemen. Vanaf die positie zag hij een felle eerste helft, met opvallend veel overtredingen van spelers van São Paulo.

Uit een snelle tegenaanval kwamen de Brazilianen na ruim twintig minuten op voorsprong. Daley Blind kopte de bal niet ver genoeg naar buiten, waarna Hernanes met een omhaal bediend kon worden. De middenvelder liet Andre Onana kansloos met een laaggeplaatst schot. Ajax moest in de achtervolging en was in de eerste helft de betere ploeg, maar een goal zat er niet in.

In de tweede helft kreeg Ajax een volledig nieuw elftal tegenover zich, terwijl Ten Hag alleen Nicolás Tagliafico naar de kant haalde. Rasmus Kristensen was zijn vervanger en de Deen leverde de assist op de gelijkmaker van Donny van de Beek. Kristensen legde een voorzet van de naar de linkerkant verhuisde Noussair Mazraoui goed terug, waardoor de instormende Van de Beek kon scoren. De middenvelder maakte direct na zijn doelpunt plaats voor Neres.

Slechts een paar minuten na deze wissel kwam São Paulo op een nieuwe voorsprong. Brenner Silva kreeg op de rand van het strafschopgebied te veel ruimte en liet Onana kansloos met een droge schuiver. Ajax moest zo opnieuw beginnen en vond de 2-2 uit een strafschop. Kasper Dolberg werd naar de grond geduwd en Dusan Tadic maakte vanaf elf meter geen fout.

Onana voorkwam dat São Paulo twee minuten later op een volgende voorsprong kwam. De keeper had een geweldige redding in huis bij een schot van Brenner en hield Ajax daarmee op de been. Het bracht Dolberg in staat om een klein kwartier voor tijd de winnende te maken. Frenkie de Jong stuurde Tadic weg en zijn pass was op maat voor Dolberg.

Na de 2-3 bracht Ten Hag nog wat nieuwe spelers in het veld en zo mocht ook Lisandro Magallán nog een klein kwartiertje meedoen. De van Boca Juniors overgekomen verdediger werd in de speeltijd die hem was gegund niet echt meer getest. Een doelpunt van invaller Klaas Jan Huntelaar werd nog afgekeurd, maar via Neres werd het kort voor tijd alsnog 2-4. De Braziliaan scoorde op aangeven van Jurgen Ekkelenkamp tegen zijn oude werkgever.

Voor Ajax betekent dit het einde van de Florida Cup. De ploeg van Ten Hag keert nu terug naar Nederland, waar het volgende week zondag in de Eredivisie thuis tegen SC Heerenveen speelt. Die ploeg is een paar dagen later ook de tegenstander in het KNVB-bekertoernooi; vervolgens wacht voor Ajax de Klassieker  in De Kuip.