Ajax stelt in zeven minuten zege op Feyenoord veilig

Ajax heeft de heenwedstrijd in de finale van het bekertoernooi met 2-0 gewonnen van Feyenoord. De matige wedstrijd was alleen de eerste zeven minuten enerverend met twee goals van Siem de Jong als resultaat. Daarna zakte het duel naar een uiterst bedenkelijk niveau.

In de niet volledig uitverkochte Arena, waar vreemd genoeg de keuze was gemaakt om het dak dicht te houden, kende de opstelling van Ajax weinig verrassingen. Feyenoord-coach Mario Been gaf de voorkeur aan Luigi Bruins boven Sekou Cissé. Twijfelgeval Ron Vlaar stond gewoon aan de aftrap.

Alle tactische plannen van de Rotterdamse oefenmeester konden echter na zeven minuten alweer de versnipperaar in omdat Siem de Jong met twee treffers Ajax op een comfortabele voorsprong had gebracht. Na zes minuten gaf Toby Alderweireld een lange bal en ontsnapte de middenvelder aan de buitenspelval en verschalkte de lafjes uitkomende Erwin Mulder.

Nog geen minuut later was het weer raak. De Jong stuurde op links Urby Emanuelson fraai weg die hard voorgaf. Met een fraaie volley knalde De Jong zijn tweede achter de nu wel kansloze Mulder. De geschrokken Rotterdammers stelden daar heel lang bitter weinig tegenover. Een schot van Bruins na 35 minuten was het enige wapenfeit van de bezoekers in het eerste bedrijf. De thuisploeg buitte de onzekerheid bij Feyenoord nauwelijks uit. De weinig in het spel voorkomende Luis Suarez schoot met de buitenkant net over en Marko Pantelic eindigde een actie met een lob die eveneens over de lat zeilde. De schade bleef voor Feyenoord tot de rust daarom beperkt tot de twee treffers van De Jong.

Ongewijzigd begonnen de ploegen aan de tweede helft. Na vijf minuten was de eerste kans voor Pantelic. De Serviër kopte richting de kruising na een strakke voorzet van Demy de Zeeuw, maar Mulder ranselde de inzet knap uit zijn doel. Feyenoord vond het na die kans welletjes en kreeg meer vat op de wedstrijd.

Tot grote kansen leidde het niet, maar de Feyenoorders lieten in ieder geval eindelijk hun tanden zien. Aan de andere kant deelde Ajax her en der een speldenprik uit en moest Mulder gestrekt naar een schot van Suarez. Tegenvaller voor de bezoekers was dat Vlaar, een dik kwartier voor tijd, niet meer verder kon en plaats moest maken voor Bart Schenkeveld. Ook Jon Dahl Tomasson ging eruit. Voor de Deen kwam Cissé. Ajax-coach Martin Jol bracht Christian Eriksen voor Emanuelson.

Voor het verloop van de wedstrijd maakte de wisselingen weinig uit. Buiten de doldrieste openingsminuten was de heenwedstrijd van de bekerfinale van een matig niveau. Ajax kan met een redelijke marge afreizen naar De Kuip waar het donderdag de 2-0 voorsprong kan verdedigen.