Ajax spaart onthutsend zwak Feyenoord

Alleen op papier was Feyenoord-Ajax een topper. In De Kuip was er maar één ploeg die voetbalde en dat was Ajax. Het was dat de Amsterdammers niet al te efficiënt omsprongen met het enorme aantal kansen, anders hadden de Rotterdammers misschien wel met dubbele cijfers verloren in plaats van 0-4.

Feyenoord heeft grote problemen. Net als in voorgaande duels met FC Basel en RKC Waalwijk kwam de ploeg van coach Erwin Koeman weer niet aan voetballen toe. Uitgezonderd de eerste drie minuten waarin Jonathan De Guzman twee keer gevaarlijk uithaalde en Ali Boussaboun alleen voor Maarten Stekelenburg verscheen, was het schrijnend om te zien hoe makkelijk en snel de thuisploeg bij voortduring de bal verspeelde. En in de verdediging heerste wanorde en chaos. Vooral de buitenspelval van Feyenoord klopte van geen kanten.

Ajax kreeg dan ook alle gelegenheid om de wedstrijd te domineren. De mannen van coach Henk ten Cate wonnen bijna alle duels en jaagden Feyenoord het gehele duel flink op. Wat minder goed was verzorgd was de passing (er waren nogal wat onzuivere passes) en vooral de afronding. Want de 0-4 was een magere afspiegeling van wat er op het veld gebeurde.

Klaas-Jan Huntelaar en Kenneth Perez maakten de doelpunten. Huntelaar opende de score in de twaalfde minuut door binnen te koppen na een hoekschop van Perez. In de 39ste minuut gleed Huntelaar de bal in het doel, wederom op aangeven van de Deen. Na rust schoot Perez vanaf de strafschopstip de 0-3 op het scorebord na een overtreding van Dwight Tiendalli op Huntelaar. En nadat doelman Henk Timmer de doorgebroken Huntelaar in de 61ste minuut had gestuit schoof Perez de 0-4 beheerst binnen.

Timmer hield Feyenoord nog op de been met enkele reddingen en had daarbij de mazzel dat Huntelaar, Wesley Sneijder en Hedwiges Maduro niet al te scherp afrondden, Urby Emanuelson de lat raakte, Tom De Mul een paar keer rakelings miste en dat Serginho Greene een inzet van Maduro van de lijn haalde.

Voor een flink aantal Feyenoorders was dat reden genoeg om te trappen naar alles in een zwart shirt. Het leverde Pierre van Hooijdonk en Sebastián Pardo een rode kaart op, terwijl vier andere Rotterdammers na rust ook nog geel kregen van scheidsrechter René Temmink.