Ajax profiteert van uitglijder PSV en ziet Taylor primeur beleven

Reacties

Ajax heeft zondag zonder veel moeite Heracles Almelo opzij gezet en daarmee optimaal geprofiteerd van de nederlaag van PSV tegen AZ. De landskampioen koestert na 21 speelrondes een voorsprong van vijf punten op de eerste achtervolger.

Ajax profiteert van uitglijder PSV en ziet Taylor primeur beleven
© Pro Shots
Ajax
Ajax
3 - 0
Heracles Almelo
Heracles Almelo

De wedstrijd zal waarschijnlijk vooral de geschiedenisboeken ingaan als die waarin Kenneth Taylor zijn eerste Eredivisie-doelpunt maakte. De negentienjarige middenvelder sloeg halverwege de tweede helft toe nadat hij Steven Berghuis had afgelost. Na een een-tweetje met Sébastien Haller kreeg hij bijna een vrijgeleide van de Heracles Almelo-defensie om uit te halen.

Scheidend Heracles-trainer Frank Wormuth kreeg het de afgelopen jaren vaak voor elkaar het Ajax erg lastig te maken, maar zondag hing een stunt geen moment in de lucht. Uiteraard trok de koploper, met de twijfelgevallen Edson Álvarez en Lisandro Martínez en de van de Afrika Cup teruggekeerde Haller in de basis, direct ten aanval en ontstond al snel het verwachte kat-en-muisspel.

Dat leverde al bijna meteen de 1-0 van Antony op, maar de Braziliaan kon zijn inzet niet genoeg kracht meegeven. Hoewel Ajax domineerde en er sprake was van eenrichtingsverkeer richting het doel van Janis Blaswich, bleek dit niet de aanzet tot een kansenregen. Een standaardsituatie bood halverwege het eerste bedrijf uitkomst. Na een vrije trap van de bedrijvige Berghuis ontstond een soort scrimmage, waarin Davy Klaassen het hoofd koel hield en met een hoog geheven been de openingstreffer realiseerde. De 1-0-expert verving ten opzichte van de topper tegen PSV de niet inzetbare Ryan Gravenberch.

Alleen Klaas-Jan Huntelaar zette Ajax deze eeuw in Eredivisie-verband vaker op 1-0 dan Davy Klaassen:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax poogde snel verder weg te lopen, maar ondanks enkele fraaie aanvallen haalden de mannen van Wormuth de onderbreking met een kleine achterstand.

Na de hervatting probeerde Heracles iets verder naar voren te spelen en kreeg het via ex-Ajacied Kaj Sierhuis zelfs een redelijke schietkans. Een minuut daarna lag de bal er aan de andere kant wél in: op aangeven van Dusan Tadic scoorde Haller van dichtbij. De Ivoriaanse international achterhaalde daarmee Guus Til aan kop van de topscorerslijst en voor de Serviër was het alweer zijn vijftiende assist van deze competitie.

Na de treffer van Taylor probeerde Ajax de marge verder uit te diepen, daartoe ook aangespoord door het teruggekeerde publiek. Onder anderen Antony had echter geen succes en, opvallender, Tadic via een strafschop ook niet. De captain zag zijn poging worden gekeerd door Blaswich. De penalty werd toegekend voor een overtreding op Danilo, nadat arbiter Jeroen Manschot naar het VAR-scherm werd geroepen. Bij het scheiden van de markt geselde Álvarez nog de lat met een pegel.

Desondanks mogen de doelcijfers van de Amsterdammers imposant worden genoemd na 21 speelronden: 64 voor en slechts vijf tegen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Programma
Ajax vervolgt de competitie volgende week zondag met de thuiswedstrijd tegen subtopper FC Twente, dat in augustus nog een gelijkspel uit het vuur sleepte tegen de landskampioen. Woensdag treden de Amsterdammers eerst nog aan tegen Vitesse in de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker. Ook dat duel is in de Johan Cruijff Arena. Voor Heracles Almelo is het bekeravontuur al voorbij; vrijdag wacht FC Utrecht-thuis in de competitie.

De spelersbeoordelingen:

Ajax Nederland

Heracles Almelo Nederland

Heracles Almelo Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2021/2022

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
26
5
3
98-19
+79
83
2
PSV
34
26
3
5
86-42
+44
81
3
Feyenoord
34
22
5
7
76-34
+42
71
4
FC Twente
34
20
8
6
55-37
+18
68
5
AZ
34
18
7
9
64-44
+20
61
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.