Ajax presenteert cijfers: 'Zeer sombere verwachtingen'

Reacties

Ajax heeft woensdag de halfjaarcijfers bekendgemaakt. De Amsterdammers zagen de omzet als gevolg van de coronacrisis flink dalen en kijken met weinig vertrouwen naar de toekomst.

Ajax presenteert cijfers: 'Zeer sombere verwachtingen'
© Pro Shots

'De vooruitzichten zijn als gevolg van de coronacrisis zeer somber', zo schrijft de rijkste club van Nederland op de website. 'De kans dat dit seizoen met publiek wordt gevoetbald achten wij nagenoeg nihil.' Ajax verwacht, ondanks de inkomsten uit transfers, daarom een fors negatief resultaat na belastingen in het boekjaar 2020/21.

Ajax heeft in het afgelopen halfjaar een operationeel verlies van 1,3 miljoen euro geleden. Dat is een daling van 18,6 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. De club voert daarvoor de coronacrisis aan als reden.

De netto omzet bedraagt 78,7 miljoen euro: een daling van 31,7 miljoen. 'Door lagere voetbalopbrengsten en partnershipopbrengsten als gevolg van de coronacrisis', legt de club uit. De kosten zijn logischerwijs gedaald: met 13,1 miljoen euro naar 80 miljoen euro. De posten wedstrijdgerelateerde kosten en salariskosten (door vertrokken spelers en het loonoffer van de spelers) vallen lager uit.

Ajax heeft 85,2 miljoen euro binnengekregen na de transfers van Donny van de Beek naar Manchester United, Sergino Dest naar Barcelona en Hakim Ziyech naar Chelsea. De winst na belasting over het eerste halfjaar bedraagt daardoor 38,5 miljoen euro. Het eigen vermogen is met 39,7 miljoen gestegen naar 268,5 miljoen.

De cijfers hebben betrekking op de periode van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2020. Hoewel Ajax al veel eerder de sombere perspectieven schetste, werd in januari wel flink in de buidel getast voor Sébastien Haller. Hij werd voor 22,5 miljoen euro overgenomen van West Ham United.

Onlangs sprak VI met Ajax' financieel directeur Susan Lenderink:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.