Ajax op drie punten van PSV na simpele middag bij RKC

Ajax heeft zondagmiddag het uitduel met RKC Waalwijk omgezet in een 0-2 zege. Voor rust was de eindstand al bereikt, omdat Robert Braber in de tweede helft vergat vanaf elf meter de spanning terug te brengen.

Halverwege het eerste bedrijf zette Niklas Moisander het overwicht van Ajax om in een voorsprong. Hij tikte bij een corner van dichtbij binnen. Vervolgens was het Derk Boerrigter die diverse kansen onbenut liet om de voorsprong te vergroten en zijn oude werkgever al vroeg de nekslag uit te delen. Boerrigter startte evenals Jody Lukoki in de basis. Samen met spits Siem de Jong vervingen zij het drietal Isaac Cuenca, Kolbeinn Sigthórsson en Viktor Fischer.

De 0-2 kwam er uiteindelijk nog wel voor rust. Christian Eriksen bekroonde een fraaie actie met een schot in de korte hoek. De Deen speelde op volle snelheid Michael Lamey door de benen, passeerde Henrico Drost alsof hij er niet stond en prikte de bal buiten bereik van doelman Jeroen Zoet binnen. Pas na een klein uur spelen was RKC voor het eerst gevaarlijk. Door een handsbal van Toby Alderweireld (Rodney Sneijder schoot de bal tegen de hand van de Belg) mocht Braber achter de bal plaatsnemen. Hij plaatste bij zijn penalty de bal echter zeer slap in de handen van Kenneth Vermeer. De doelman zette met de redding (klemvast) zijn honderdste Eredivsieduel luister bij.

Naarmate het eindsignaal vorderde, geloofde Ajax het wel en moest Vermeer nogmaals handelend optreden om Mart Lieder van scoren af te houden. Omdat Vermeer de nul hield, nadert Ajax koploper PSV tot op drie punten. De Amsterdammers vergrootten hun voorsprong op FC Twente en Feyenoord tot drie punten, de twee ploegen die dit weekend allebei averij opliepen.

RKC is bezig aan een vrije val. De nederlaag was al de vierde op rij, waardoor de formatie van trainer Erwin Koeman op basis van doelsaldo nog wel dertiende is, maar evenveel punten heeft als SC Heerenveen en PEC Zwolle. Het verschil met Roda JC, dat zestiende staat, is maar een punt waardoor de degradatiezorgen in Waalwijk steeds groter worden.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.