Ajax ongelooflijk productief met tieners, Ronaldo voelt plots de leegte

Reacties

Een dag na de historische overwinning van Ajax op Juventus duiken we in de statistieken. En die tonen maar weer eens aan dat de club in meerdere opzichten geschiedenis schreef door te scoren en te winnen in Turijn.

Ajax ongelooflijk productief met tieners, Ronaldo voelt plots de leegte

De laatste keer dat Ajax in de knock-outfase van een Europese competitie won van Juventus was op 11 december 1974. Toen zegevierden de Amsterdammers in de achtste finale-ontmoeting van het UEFA Cup-toernooi met 2-1. Dat was toen niet voldoende om de kwartfinales te bereiken na de 1-0 nederlaag in Turijn.

• We zouden het bijna vergeten, maar Ajax speelde in juli en augustus al in de voorronden tegen Sturm Graz, Standard Luik en Dynamo Kiev. Ajax is de eerste club in de historie die de halve finales heeft bereikt nadat het eerst drie voorronden van het Champions League-toernooi is doorgekomen.

• De rake kopbal van Matthijs de Ligt in minuut 67 was het eerste kopdoelpunt dat Juventus in de Champions League incasseerde sinds 2 november 2016, toen Corentin Tolisso met het hoofd scoorde voor Olympique Lyon. 25 duels en 25 tegentreffers later was De Ligt de eerste die het weer lukte met een kopbal.

• De Ligts doelpunt was Ajax' twintigste Champions League-treffer van een tiener. Dat kan geen club ze nazeggen: Barcelona volgt op gepaste afstand met veertien doelpunten van tieners.

• De laatste tiener die namens Ajax scoorde in de knock-outfase van het Champions League-toernooi was tot dinsdagavond Nordin Wooter. In april 1996 trof hij doel tegen Panathinaikos.

Met de twee treffers in Turijn komt het totaal aantal doelpunten van Ajax dit seizoen uit op 155. Dat zijn er net zoveel als in het recordseizoen 2009/10. Nog één doelpunt erbij en Ajax vestigt een nieuw clubrecord.

Juventus verloor dinsdagavond voor het eerst in zijn clubbestaan twee Europese thuiswedstrijden in één seizoen. In november ging het voor de Oude Dame al mis in eigen huis tegen Manchester United (1-2).

• Dat Juventus na een gelijkspel in de eerste wedstrijd níet door is gegaan, is een zeldzaamheid. De laatste keer dat de Italianen dat meemaakten was twintig jaar geleden, in het seizoen 1998/99. Destijds speelde de ploeg eerst gelijk op bezoek bij Manchester United (1-1), waarna het op eigen veld misging (2-3).

Ajax is de eerste club sinds jaren die niet in de vijf grootste competities van Europa speelt, maar toch de halve finales van het Champions League-toernooi bereikt. De laatste club die daarin slaagde was PSV.

• Dat Cristiano Ronaldo graag tegen Ajax speelt, is ook dit seizoen weer aangetoond. In twee ontmoetingen met de Amsterdammers scoorde hij tweemaal, waarmee zijn totaal in de Champions League op negen komt. Alleen tegen zijn huidige werkgever Juventus scoorde hij nog vaker: tien keer.

• Staat Cristiano Ronaldo in de kwartfinales van de strijd om de Champions League, dan kun je er van op aan dat hij scoort. Dat bewees hij in de beide wedstrijden tegen Ajax, maar ook al in de vijf kwartfinales die hij daarvoor speelde.

• Wanneer de halve finales straks aanbreken, staat Cristiano Ronaldo niet op het veld. Dat heeft de Portugese wereldster een tijd niet meegemaakt: in zijn eerste seizoen bij Real Madrid (2009/10, Real vloog eruit in de achtste finales) miste Ronaldo voor het laatst een ticket voor de laatste vier.

• In 2017 stonden Ajax en Manchester United tegenover elkaar in de Europa League-finale. Sinds die dag gaf Ajax netto -19,4 miljoen euro uit aan nieuwe spelers (het verdiende meer aan transfers dan het uitgaf) en spendeerde Manchester United in totaal 200,25 miljoen euro aan vers bloed. De Engelsen vlogen er dinsdag uit in de kwartfinales.

De droomvlucht van Ajax in Europa: van voorronde in Graz tot toveren in Turijn
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.