Ajax meldt zich weer in titelrace dankzij triomf op PSV

Ajax doet weer helemaal mee in de titelrace. In een onderlinge confrontatie met koploper PSV bracht de formatie van trainer Frank de Boer de marge in de Eredivisie weer terug tot drie punten: 3-1. Viktor Fischer (foto) was de gevierde man, hij hielp Ajax met een fraaie assist en een doelpunt aan de zege.

Ajax meldt zich weer in titelrace dankzij triomf op PSV

Voor aanvang van de topper in Amsterdam was er veel te doen om de basiselftallen van de twee ploegen. Bij PSV bleken Mark van Bommel en Dries Mertens, die vrijdag nog verstek lieten gaan op de training vanwege fysieke ongemakken, op tijd fit. Ajax-coach Frank de Boer startte met nieuweling Danny Hoesen in de spits.

Diezelfde Hoesen toonde zich bedrijvig in de openingsfase. Het was evenwel een Ajax-verdediger die het eerste échte wapenfeit achter zijn naam kreeg. Toby Alderweireld kopte op de lat. Even later leek Hoesen alleen op PSV-doelman Boy Waterman af te kunnen na een misverstand tussen Timothy Derijck en Marcelo, maar zijn actie strandde onderweg.

Twee internationals zorgden vervolgens voor de 1-1 ruststand. Eerst kopte Siem de Jong uit een van de vele Ajax-corners raak. Een spaarzame PSV-aanval leverde vervolgens de gelijkmaker van Jeremain Lens op. Op schitterende wijze kapte hij collega-international Ricardo van Rhijn uit om vervolgens de bal in de verre kruising te krullen. Doelman Kenneth Vermeer stond als aan de grond genageld. Waar Ajax in de eerste helft de bovenliggende partij was, was er in het tweede bedrijf meer sprake van evenwicht. PSV liet Ajax komen, maar kwam er zo nu en dan gevaarlijk snel uit in de tegenstoot.

Bij Ajax misten Fischer en De Jong een kans. Hun mogelijkheden waren echter niet zo groot als die van Lens. Hij mocht alleen op Vermeer af, maar schoof de bal oog in oog met de Ajax-doelman langs het doel. Die misser kwam de PSV-aanvaller zeer duur te staan. Uit de aanval daarop maakte Ajax 2-1.

Fischer vertolkte een hoofdrol bij de 2-1. Met een fraaie solo verschafte hij zichzelf de ruimte de bal breed te leggen op Hoesen, die simpel binnen kon tikken. In de slotfase kwam PSV ondanks verwoede pogingen niet meer langszij en kon Fischer de beslissing brengen. De jonge Deen profiteerde van een foutieve teruggekopte bal van Mertens en kon eenvoudig Waterman omspelen: 3-1.

Beide ploegen liepen overigens wel personele schade op: Van Bommel kreeg geel bij PSV en mist het aanstaande duel met FC Twente vanwege een schorsing, terwijl linksback Jetro Willems in de rust achterbleef nadat hij in de eerste helft allesbehalve een fitte indruk had gemaakt. Bij Ajax moest Alderweireld in de slotfase de strijd staken vanwege fysieke ongemakken.

Door de zege komt Ajax, net als Feyenoord (dat eerder op de avond RKC versloeg), op drie punten van PSV. De Eindhovenaren moeten de koppositie aan FC Twente laten, dat op zijn beurt ADO Den Haag in eigen huis versloeg. Vitesse kan zondag door een zege op Roda JC Kerkrade naast FC Twente aan kop komen. <br><br>

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's