Ajax laat groepswinst glippen in spectaculair gevecht met Bayern

Reacties

Ajax heeft de eindzege in Groep E van de Champions League uit de handen laten glippen. In een weergaloos voetbalgevecht tegen Bayern München leken de Amsterdammers de overwinning in de slotfase naar zich toe te trekken, maar de Duitsers sloegen nóg later in diezelfde slotfase toe.

Ajax laat groepswinst glippen in spectaculair gevecht met Bayern
Ajax
Ajax
3 - 3
Bayern München
Bayern München

Ajax-trainer Erik ten Hag koos woensdag weer voor de 'Bayern-variant', het systeem waarin de Amsterdammers ook in München speelden. De wat beweeglijkere Dusan Tadic kreeg in de punt van de aanval de voorkeur boven de typische centrumspitsen Kasper Dolberg en Klaas Jan Huntelaar, de Serviër werd voorin geflankeerd door David Neres en de van een blessure teruggekeerde Hakim Ziyech. Achterin mocht Max Wöber weer opdraven in het centrum. Omdat Daley Blind daarom doorschoof naar het middenveld, begon Lasse Schöne op de bank.

In de wetenschap dat het alleen bij een overwinning de groepswinst in Groep E zou pakken, voetbalde Ajax zich al vroeg naar een fraaie kans. Donny van de Beek combineerde goed met Neres, maar zijn schot met links werd vervolgens niet meer dan een slap rollertje. Bayern was op dat moment al gevaarlijk geweest via Serge Gnabry, ook na de kans van Van de Beek lieten de Duitsers via voorzichtige pogingen van Robert Lewandowski en weer Gnabry van zich horen.

Plaaggeest
Sowieso was Gnabry in het eerste kwartier de grote plaaggeest voor Ajax. Na een kopbal (ver over) van Tadic kon de 23-jarige Duitser bijna profiteren van een dramatische pass van Nicolás Tagliafico. Gnabry pikte de bal op en won het sprintduel van Matthijs de Ligt glansrijk, maar zag vervolgens hoe zijn harde inzet over het doel werd getikt door keeper Andre Onana. Vlak na de corner die volgde belandde de bal weer bij Gnabry, die dit keer Lewandowski wegstuurde met een gevoelig balletje. De Pool haalde genadeloos de trekker over: 0-1.

Robert Lewandowski haalt de trekker over, Matthijs de Ligt komt net te laat: 0-1 voor Bayern München.
Robert Lewandowski haalt de trekker over, Matthijs de Ligt komt net te laat: 0-1 voor Bayern München.

Ajax richtte zich op en kende na die openingsgoal een sterke fase. Tadic speelde zichzelf vrij in de zestien en legde de bal af op de inlopende Blind, die twee achtereenvolgende pogingen geblokt zag worden. Kort daarna ging diezelfde Blind naar de grond omdat hij een zet kreeg van Jérôme Boateng. Scheidsrechter Clément Turpin zag er geen strafschop in, zoals hij even later ook een door Joshua Kimmich veroorzaakte valpartij van De Ligt wegwuifde.

Ook in het restant van de aantrekkelijke eerste helft waren de mogelijkheden talrijk. Zo kopte Van de Beek de bal van dichtbij recht op keeper Manuel Neuer, maar de grootste kans was toch weer voor Bayern. Op de counter namen vijf aanvallers het op tegen drie overgebleven Ajax-verdedigers, waarna Gnabry de bal breed legde op de meegelopen Lewandowski. Hij kon van dichtbij afdrukken, maar Onana gooide zich dapper voor de bal en bracht redding. De rebound werd door Kimmich hoog over geramd.

Spijkerhard
Na de pauze was het tempo aanvankelijk een stuk minder hoog. Ajax probeerde het wel een paar keer via de bedrijvige Neres, die onder meer over schoot na een heerlijke actie van Ziyech. Bayern leek vooral van plan de voorsprong vast te houden, om van daaruit te wachten op een goed moment om toe te slaan. Die spelopvatting kwam de bezoekers na een kwartier in de tweede helft duur te staan.

Na een splijtende pass van Ziyech op Van de Beek gaf laatstgenoemde hard en laag voor, bij de tweede paal stond Tadic helemaal vrij om de 1-1 in het lege doel te tikken. Het was voor de Serviër alweer zijn vierde treffer in zes groepsduels. In de vorige ronde scoorde hij twee keer tegen AEK Athene (0-2 winst), de wedstrijd daarvoor redde hij voor Ajax een punt bij Benfica (1-1). Een fraai gemiddelde, terwijl hij ook in drie van de zes wedstrijden in de Champions League-kwalificatie al doel trof.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Die gelijkmaker was - nadat Onana nog fantastisch redde op een kopbal van Lewandowski - de aanzet voor een spijkerharde fase in de wedstrijd. Eerst verzuimde Turpin te fluiten voor een overtreding op Van de Beek, in de tegenstoot ging Goretzka er aan de voor Bayern rechterkant vandoor. Wöber probeerde hem met een sliding te stuiten, maar kwam te laat en raakte de Duitser vol op zijn enkel. De directe rode kaart die Turpin vervolgens aan de Oostenrijker toonde, was dan ook terecht.

Vonnis
Dat gold zeker ook voor de rode kaart die Thomas Müller een paar minuten later kreeg. De aanvallende middenvelder wilde een hoge bal controleren, maar had daarbij totaal geen oog voor Tagliafico en raakte de Argentijn met zijn voet vol op het hoofd. Nu het weer tien-tegen-tien was, besloot Ten Hag direct om spits Dolberg in te brengen voor middenvelder Van de Beek, om zo vol voor de winst te gaan. Die wissel sorteerde vrijwel direct het gewenste effect.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Kort na zijn entree dook Dolberg de zestien in, daarbij achtervolgd door Boateng. De verdediger gleed de invaller vervolgens onderuit zonder daarbij de bal te raken: penalty. Tadic ramde dat buitenkansje meer dan overtuigend binnen, maar genoeg voor de groepswinst bleek die goal in de 82ste minuut niet. De net als Dolberg ingevallen Thiago Alcántara kreeg aan de andere óók een penalty na een overtreding van Tagliafico en Lewandowski velde het vonnis: 2-2.

Het werd in extremis allemaal nog veel gekker. Kingsley Coman schoot de bal in de laatste minuut van de offici:ele speeltijd fraai in de verre hoek, dat leek het slotakkoord te worden. In de vierde van in totaal zeven (!) extra minuten legde invaller Huntelaar de bal echter goed terug op Tagliafico, die de bal (al dan niet met hulp van verdediger Niklas Süle) binnenwerkte. Verder dan die 3-3 kwam Ajax echter niet meer, waardoor de Amsterdammers maandag bij de loting voor de achtste finale als een van de nummers twee in de koker gaan.

Overige uitslag:


UEFA Champions League

Stand Groep E UEFA Champions League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
6
4
2
0
15-5
+10
14
2
Ajax
6
3
3
0
11-5
+6
12
3
Benfica
6
2
1
3
6-11
-5
7
4
AEK Athens
6
0
0
6
2-13
-11
0
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Ajax laat zien opgewassen te zijn tegen de grootste ploegen van Europa'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.