Ajax kan voor bijzondere Nederlandse CL-mijlpaal zorgen

Reacties

Op 14 september 1994 zorgde Ajax voor de eerste Nederlandse zege in het hoofdtoernooi van de Champions League. De Amsterdammers kunnen dinsdag in het duel met Sporting Portugal de honderdste overwinning van een Eredivisie-club in het elitetoernooi laten aantekenen.

Ajax kan voor bijzondere Nederlandse CL-mijlpaal zorgen
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 2
Sporting Lissabon
Sporting Lissabon

In het eerste Champions League-seizoen, 1992/93, liet PSV tot zes keer toe de kans liggen om voor de Nederlandse primeur te zorgen. Een jaargang daarna kwalificeerde Feyenoord zich niet voor de groepsfase, waardoor Ajax in 1994/95 de mogelijkheid kreeg én greep om Nederland van de nul af te krijgen. Dat lukte ten koste van AC Milan (2-0).

Ajax heeft liefst 55 Champions League-zeges geboekt en is daarmee de Nederlandse recordhouder. Daarna volgen PSV (33) en Feyenoord (negen). FC Twente en SC Heerenveen triomfeerden eenmaal en AZ en Willem II bleven bij hun enige deelname zonder succes.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Haller
De Nederlandse clubs werkten in totaal 301 Champions League-duels af. Naast de 99 zeges speelden de Eredivisie-ploegen tachtig keer gelijk en werden er 122 nederlagen geleden. Het doelsaldo is negatief: 355-406. Zeer opmerkelijk is dat Sébastien Haller nu al de tweede plaats bekleedt in het klassement van trefzekerste spelers namens een Nederlandse club in de Champions League.

Trefzekerste CL-spelers namens Nederlandse clubs:

Speler: Champions League-goals:
Jari Litmanen (Ajax) 20
Sébastien Haller (Ajax) 9
Patrick Kluivert (Ajax) 9
Dusan Tadic (Ajax) 9
Ruud van Nistelrooij (PSV) 8
Luuk de Jong (PSV/FC Twente) 7
Jon Dahl Tomasson (Feyenoord) 7
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.