Ajax jaagt op Europees succes in de huiskamer van Ibrahimovic

Reacties

De Friends Arena is woensdagavond het decor van de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United. Het stadion waarin de Zweedse nationale ploeg speelt is pas in 2012 geopend, maar in de speelstad Solna (voorstad van Stockholm) is al diverse malen voetbalhistorie geschreven.

Ajax jaagt op Europees succes in de huiskamer van Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic voegde daar meteen een nieuw hoofdstuk aan toe toen Zweden en Engeland op 14 november 2012 de eerste voetbalwedstrijd speelden in de fonkelnieuwe Zweedse voetbaltempel. De Zweedse klasbak scoorde vier keer tijdens de vriendschappelijke interland, waaronder een schitterende omhaal van buiten de zestien waarmee hij de Engelse doelman Joe Hart compleet verraste. Toch vond Ibrahimovic zijn eerste doelpunt mooier. 'Dat was geschiedenis: de eerste in het nieuwe stadion.'

Inmiddels zijn we vierenhalf jaar verder en keert Ibrahimovic woensdagavond met Manchester United terug in het stadion dat voor hem inmiddels meer dan vertrouwd zal voelen. De 35-jarige spits speelde er sinds de opening in november 2012 diverse interlands met Zweden tot zijn afscheid in 2016. De finale tegen Ajax zou dan ook als een thuiswedstrijd gelden voor de 35-jarige spits, maar een zware knieblessure zorgt ervoor dat hij niet meer dan toeschouwer is als zijn ploeggenoten het opnemen tegen zijn oude club.

Dat is vanuit Amsterdams oogpunt maar goed ook. En niet alleen omdat Ibrahimovic dit seizoen 28 keer scoorde in alle competities voor de ploeg van José Mourinho. In de Friends Arena was de topscorer aller tijden van Zweden goed voor liefst twintig goals in vijftien interlands. En zelden werd Zlatan in zijn huiskamer overschaduwd. In de play-offs voor het WK 2014 moest hij zijn meerdere erkennen in Cristiano Ronaldo, die drie keer scoorde voor Portugal (2-3). Oostenrijk won richting het EK 2016 met 1-4.

Voetbalhistorie
Voor de komst van de Friends Arena was het Råsundastadion jarenlang de voetbaltempel van Solna. Het in 1937 geopende onderkomen van AIK was met 36 duizend toeschouwers kleiner dan zijn moderne opvolger (ruim 50 duizend), maar ademde voetbalhistorie. Zo schitterde Pelé er in de WK-finale van 1958 tussen Brazilië en Zweden (5-2). Tijdens het EK 1992 werden er vier duels afgewerkt, waaronder de halve finale tussen Zweden en Duitsland (2-3). In 1998 won Chelsea er de Europa Cup II.

Woensdag wordt er dus ook voetbalhistorie geschreven in de Friends Arena, vernoemd naar een non-profitorganisatie tegen pesten. Het stadion is overigens geen onbekend terrein voor de Ajacieden Davy Klaassen en Joël Veltman. Zij waren er in september nog met het Nederlands elftal, dat toen met 1-1 gelijkspeelde tegen Zweden richting het WK 2018. Manchester United-verdediger Daley Blind speelde net als Klaassen in de basis. Driekwart jaar later staan de internationals tegenover elkaar in Solna met Europees succes als inzet.

De UEFA Cup in de Friends Arena, woensdagavond het decor van Ajax - Manchester United.
De UEFA Cup in de Friends Arena, woensdagavond het decor van Ajax - Manchester United.
Blind: 'Ik ben Amsterdammer en Ajacied, maar woensdag even niet'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.