Bijzonder seizoen kan droomjaar worden voor Dolberg

Reacties

Het was al duidelijk dat Kasper Dolberg bezig was aan een bijzonder seizoen bij Ajax, maar dat blijkt nog meer uit de cijfers die richting de Europa League-finale tegen Manchester United naar boven borrelen over de negentienjarige Deen.

Bijzonder seizoen kan droomjaar worden voor Dolberg

Op die leeftijd zoveel scoren in Europees verband is immers maar weinigen geven. Dolberg had met zes doelpunten in de Europa League een groot aandeel in het bereiken van de finale. Zo scoorde hij in de knock-outfase in beide duels met FC Kopenhagen en Olympique Lyon. Op de topscorerslijst hoeft de dit seizoen doorgebroken spits daarom alleen Giuliano (Zenit Sint-Petersburg), Edin Dzeko (AS Roma, beiden acht goals) en Aritz Aduriz (Athletic Bilbao, zeven goals) boven zich te dulden. Lyon-ster Alexandre Lacazette scoorde evenveel.

Hoe zeldzaam die prestatie is blijkt wel uit het feit dat in de Europa League alleen Iker Muniain als tiener evenveel scoorde als Dolberg. En de inmiddels 24-jarige aanvaller van Athletic de Bilbao deed dat niet in eens in één seizoen. In september 2009 scoorde Muniain op zestienjarige leeftijd bij zijn EL-debuut tegen Austria Wien. Twee seizoenen later was de Spaanse dribbelaar met vijf goals belangrijk op weg naar de finale van de Europa League, die Bilbao uiteindelijk zou verliezen van Atlético Madrid.

Patrick Kluivert vergaarde al op jonge leeftijd eeuwige roem met zijn doelpunt tegen AC Milan.
Patrick Kluivert vergaarde al op jonge leeftijd eeuwige roem met zijn doelpunt tegen AC Milan.

Inclusief zijn doelpunt in de voorronde van de Champions League tegen PAOK Saloniki staat de teller van Dolberg inmiddels al op zeven Europese treffers. Dat is er nog maar een minder dan Patrick Kluivert er voor Ajax maakte voordat hij zijn twintigste verjaardag vierde. De vader van Dolbergs ploeggenoot Justin Kluivert was midden jaren negentig goed voor zeven Champions League-goals en eentje in de Europese Super Cup. Zijn belangrijkste maakte de toen pas achttien jaar oude Kluivert in 1995 in de CL-finale tegen AC Milan (1-0).

Exact 22 jaar later, op 24 mei 2017, kan ook Dolberg historie schrijven door als tiener te scoren in een Europese eindstrijd. Sinds de oprichting van de Europa League in 2009 is Radamel Falcao de jongste doelpuntenmaker. De Colombiaanse spits was 25 jaar oud toen hij in 2011 namens FC Porto scoorde tegen Sporting Braga. Sinds de UEFA Cup-finale op neutraal terrein en over één wedstrijd wordt gespeeld (vanaf 1997/98) is Vágner Love met twintig jaar en 341 dagen de jongste (2005, CSKA Moskou) doelpuntenmaker in een finale. De laatste tiener die in de eindstrijd scoorde is Olaf Schmäler (VfB Stuttgart – Napoli, 1989).

Wat in persoonlijk opzicht al een prachtig seizoen is, kan voor Dolberg een droomjaar worden als hij woensdagavond ook in de finale tegen Manchester United weer scoort en - om het verhaal compleet te maken - dat doelpunt goed is voor de eindzege. In dat geval zullen de gedachten zeker nog even teruggaan naar 24 mei 1995. Exact 22 jaar geleden was het immers een tiener die Ajax de laatste Europese hoofdprijs bezorgde. Hoe dan ook, Dolberg gaat genieten in Stockholm. 'Het is tot nu toe een geweldige ervaring geweest. Het is moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren, maar ik weet zeker dat het fantastisch wordt', aldus de koele kikker op UEFA.com.

'Ajax kan de druk aan, ze zijn opgewassen tegen United'
Blind: 'Ik ben Amsterdammer en Ajacied, maar woensdag even niet'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.