Ajax herpakt zich en voorkomt nederlaag bij debuut Steijn

Maurice Steijn is bij zijn debuut als trainer van Ajax niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen FC Den Bosch. De Amsterdammers kwamen halverwege de tweede helft op een 0-2 achterstand, maar slaagden er nog in een nederlaag te voorkomen.

Ajax
Ajax
2 - 2
FC Den Bosch

Steijn werd op 14 juni aangesteld als nieuwe trainer van Ajax. De 49-jarige oefenmeester kwam over van Sparta Rotterdam en tekende een contract voor drie jaar in de Johan Cruijff Arena, waar hij interim-trainer John Heitinga opvolgde. Die stond vijf maanden aan het roer na het ontslag van Alfred Schreuder. De Amsterdammers versterkten zich tot dusver met twee nieuwe spelers: Branco van den Boomen (Toulouse) en Benjamin Tahirovic (AS Roma).

Van den Boomen maakte tegen FC Den Bosch zijn officieuze Ajax-debuut, terwijl Tahirovic - net als veel potentiële basisspelers - nog geen deel uitmaakte van de selectie. Voorafgaand aan de wedstrijd brachten de spelers van Ajax een fraai eerbetoon aan Edwin van der Sar, die vrijdag werd getroffen door een herseninfarct. Zij kwamen met een keepersshirt met de naam Van der Sar het veld op om hem een hart onder de riem te steken.

In de hitte op Sportpark De Toekomst kwamen de bezoekers na een kwartier op voorsprong na een enorme fout van Remko Pasveer. De 39-jarige doelman nam te veel tijd en schoot de bal tegen Jaron Vicario aan, waarna de bal in het doel hobbelde. Ajax stelde daar heel weinig tegenover. Silvano Vos kreeg in de eerste helft de beste kans namens de thuisclub, maar zijn inzet ging ruim naast. Aan de andere kant was Vieiri Kotzebue kort voor rust dicht bij 0-2. Gelukkig voor Ajax ging zijn inzet over het doel van Pasveer.

Na ruim een uur was ook Tomas Kalinauskas dicht bij de tweede treffer van de bezoekers, maar de paal stond deze in de weg. Bij Ajax waren inmiddels elf nieuwe spelers in het veld gekomen, terwijl ook Den Bosch zijn wissels binnen de lijnen bracht. Kort na de cooling break in de tweede helft sloeg de club uit de Keuken Kampioen Divisie echter alsnog toe. Na een goede loopactie kopte Yannick Keijser uit een hoekschop knap binnen.

Drie minuten later kwam Ajax terug in de wedstrijd. Een schot van David Kalokoh werd niet goed verwerkt door Den Bosch-doelman Lars Vrolijks, waarna Gabriel Misehouy op acrobatische wijze voor de aansluitingstreffer zorgde. Weer vier minuten later stond het gelijk. Dit keer was het Kalokoh zelf die scoorde en de eindstand daarmee bepaalde op 2-2. Ajax was in de slotfase nog wel dicht bij een overwinning, maar een vrije trap van spatte uiteen op de lat.

Ajax komt in de voorbereiding op het nieuwe seizoen nog vier keer in actie. Shakhtar Donetsk is op dinsdag 18 juli de volgende opponent. Daarna volgen nog oefenduels met Anderlecht (22 juli), FC Augsburg (29 juli) en Borussia Dortmund (6 augustus). Op zaterdag 12 augustus komt Heracles Almelo op bezoek in de Johan Cruijff Arena tijdens de eerste speelronde van de Eredivisie.