Ajax heeft op weg naar finale geen kind aan SC Heerenveen

Ajax heeft woensdagavond met speels gemak de finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi bereikt. In wat voor SC Heerenveen de belangrijkste wedstrijd in ruim tien jaar was, bracht de thuisclub erg weinig.

sc Heerenveen
0 - 3
Ajax
Ajax

'De uitschakeling van vorig jaar tegen FC Utrecht doet nog een beetje pijn in de buik, dus dat moet dit keer anders', stelde Ajax-trainer Erik ten Hag voor de wedstrijd tegen Heerenveen. Vorig seizoen was de halve finale van het bekertoernooi het eindstation en om dat scenario te voorkomen kwamen de Amsterdammers in het Abe Lenstra Stadion gretig voor de dag. Dat deed Ajax met een gewijzigde defensie: Perr Schuurs keerde terug in het centrum en Jurriën Timber was de rechtsback.

Op een moeilijk bespeelbaar veld werd Heerenveen in de eerste helft geen enkele grote kans gegund. In de negentiende minuut was het voor het eerst raak, Davy Klaassen kopte de bal op aangeven van Antony achter doelman Erwin Mulder. Heerenveen stelde er dus weinig tegenover, pas in de extra tijd van de eerste helft zal keeper Maarten Stekelenburg een beetje geschrokken zijn. Een slimme boogbal van Siem de Jong eindigde op het dak van het doel.

De Jong was één van de spelers met een verleden bij Ajax op het veld. Naast hem stond ook Lasse Schöne. Zij zagen een lastige missie in de eerste helft al bijna kansloos worden, maar een tweede doelpunt van Klaassen werd afgekeurd wegens hands van aanvoerder Dusan Tadic. Daarvoor hadden Antony en opnieuw Klaassen al aardige kansen op de 0-2 gehad.

Joey Veerman, normaal gesproken smaakmaker bij SC Heerenveen, speelde niet zijn beste wedstrijd van het seizoen.

De tweede Ajax-treffer viel in de 63ste minuut alsnog. Tadic mocht aanleggen vanaf elf meter na een overtreding op de voor Klaassen ingevallen Mohammed Kudus, net als tegen PSV faalde de aanvoerder van Ajax niet. Een minuut na die treffer kreeg Heerenveen zijn grootste kans van de wedstrijd, maar Mitchell van Bergen stuitte op Stekelenburg na doorkoppen van Henk Veerman.

Omdat Van Bergen de kans niet verzilverde, behield Ajax zijn veilige marge in Friesland. Echt spannend werd het dan ook niet meer, zeker niet na de 0-3 van David Neres. De ingevallen Braziliaan vertrok op het randje van buitenspel na doorkoppen van Sébastien Haller en scoorde.

Zo mag Ajax zich na de bekerwinst van 2019 weer in de finale van het Nederlandse bekertoernooi melden, Vitesse is op 18 april de tegenstander in De Kuip. De Arnhemmers wonnen dinsdag in de andere halve finale met 2-0 van VVV-Venlo.