Ajax heeft niets aan zege en strandt op plaats twee

Reacties

Ajax heeft het Eredivisie-seizoen zondag afgesloten met een 1-3 zege op Willem II. De Amsterdammers lopen voor het derde seizoen op rij de landstitel mis, omdat Feyenoord in eigen huis geen fout maakte tegen Heracles Almelo.

Ajax heeft niets aan zege en strandt op plaats twee

Na het verprutste eerste matchpoint van Feyenoord - het 3-0 verlies bij Excelsior - groeide in het Ajax-kamp de hoop op een ongelooflijke comeback. Om eventueel te profiteren van een nieuwe misstap van de Rotterdammers moest de Europa League-finalist in elk geval zelf winnen bij het al uitgespeelde Willem II, de ploeg waartegen Ajax tien jaar geleden op de slotdag één doelpunt te weinig maakte om PSV van de titel af te houden.

Ajax moest om twee redenen oppassen voor Willem II. Ten eerste is het team uit Tilburg de enige ploeg die dit seizoen de Amsterdammers een thuisnederlaag toebracht en ten tweede liet Ajax deze jaargang herhaaldelijk punten liggen na een Europese midweek.

Ten opzichte van de return tegen Olympique Lyon in de halve finale van het Europa League-toernooi voerde Peter Bosz liefst zes mutaties door. De Ajax-trainer ruimde basisplaatsen in voor onder anderen Justin Kluivert, David Neres, Donny van de Beek en Frenkie de Jong en hield Amin Younes, Hakim Ziyech en Bertrand Traoré achter de hand. Lasse Schöne ontbrak wegens een blessure. Door al die mutaties lag de gemiddelde leeftijd van een Ajax-basisspeler op twintig jaar en 139 dagen, een laagterecord in de 61-jarige historie van de Eredivisie.

Bosz sprak voor de wedstrijd de hoop uit dat Ajax snel zou scoren om zo Feyenoord extra onder druk te zetten. Het waren echter juist de Rotterdammers die uit de startblokken schoten: 56 kilometer verderop kwam Feyenoord al in de eerste minuut aan de leiding tegen Heracles Almelo. Ajax kende een aanzienlijk minder goed begin. De Europa League-finalist koesterde lange periodes van balbezit, maar had grote moeite om tot mogelijkheden te komen tegen het goed georganiseerde Willem II.

Dolberg breekt ban
Terwijl Feyenoord de voorsprong tegen Heracles verdubbelde, vergrootte Ajax de druk. Kansen van Davy Klaassen (die in vrijstaande positie de bal niet kon controleren) en Kluivert (wiens inzet werd gekeerd door Kostas Lamprou) leverden evenwel niets op. Acht minuten voor rust had Kasper Dolberg wél succes. Op aangeven van Kluivert tikte de Deen eenvoudig binnen.

Vlak na de hervatting verdubbelde Ajax - met inmiddels Traoré voor Dolberg - de marge dankzij Davinson Sánchez. De Colombiaan kopte raak uit een hoekschop. Nadat Funso Ojo André Onana dwong tot een redding en daarmee voor sporadisch Willem II-gevaar zorgde, verzamelde Ajax weer kans op kans. Onder anderen Traoré bleek niet koelbloedig. De min of meer onvermijdelijke 0-3 viel in de 66ste minuut alsnog. Aanvoerder Klaassen tikte binnen na knap voorbereidend werk van Kluivert, maar door de tussenstand in De Kuip werd de treffer ingetogen gevierd door de Ajacieden. Willem II hield de schade verder beperkt en maakte er via nota bene Feyenoord-huurling Jari Schuurman zelfs nog 1-3 van.

Ajax sluit het seizoen over tien dagen af met de Europa League-finale tegen Manchester United in Stockholm. Willem II kan toewerken naar het nieuwe seizoen.

'Seizoen Ajax is niet mislukt door mislopen titel'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.