Ajax heeft dankzij Ziyech en Huntelaar geen kind aan FC Emmen

Reacties

Ajax heeft zaterdagavond in de derde speelronde van de Eredivisie zonder alle krachten te hoeven aanspreken afgerekend met FC Emmen. Dankzij Hakim Ziyech en Klaas-Jan Huntelaar beleefden de Amsterdammers een eenvoudige avond tegen de promovendus.

Ajax heeft dankzij Ziyech en Huntelaar geen kind aan FC Emmen
Ajax
Ajax
5 - 0
FC Emmen
FC Emmen

Ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen Dinamo Kiev in de play-offs van de Champions League van afgelopen woensdag (3-1 winst) voerde Ajax-trainer Erik ten Hag twee mutaties door in de opstelling. Rasmus Kristensen verving Noussair Mazraoui als rechtsback en Lasse Schöne maakte op het middenveld plaats voor Carel Eiting.

In de bij voorbaat historische wedstrijd - Ajax en FC Emmen ontmoetten elkaar immers nog nooit in een officieel duel - namen de Amsterdammers zoals verwacht het initiatief. Net als tegen Dinamo Kiev had het publiek in de Johan Cruijff Arena al snel reden tot juichen. Na balverlies van Tim Siekman schakelde Ajax razendsnel om. Via Huntelaar belandde de bal bij Ziyech, die vanaf de rand van het zestienmetergebied doelman Kjell Scherpen klopte met een inzet in de korte hoek.

Ajax zette de jacht op de tweede treffer in, maar deed dat vaak in een te laag tempo om FC Emmen in verlegenheid te brengen. De formatie van Ten Hag maakte er desondanks 2-0 van voor rust. Ziyech, die even daarvoor al opviel met een fraaie inzet vanachter het standbeen, zag een kopbal op de paal uiteen spatten. Het bleek uitstel van executie voor FC Emmen, want Huntelaar reageerde het meest attent bij de nastoot en schoot binnen.

De ploeg uit Drenthe stelde daar in de eerste helft louter een ongevaarlijk schot van Nicklas Pedersen en een counter met Anco Jansen, waarbij hij de bal te ver voor zich uitspeelde, tegenover.

Klaas-Jan Huntelaar rondt af: 2-0.
Klaas-Jan Huntelaar rondt af: 2-0.

Na de hervatting speelde Ajax grotendeels met de handrem erop, ongetwijfeld met 'Kiev' in het achterhoofd. Toch liepen de Amsterdammers verder uit tegen het tandeloze FC Emmen. In de 59ste minuut kopte Huntelaar raak op aangeven van Eiting: 3-0. De aanvaller kreeg niet de kans om op een hattrick te jagen, want vlak na de derde Ajax-treffer besloot Ten Hag om Kaj Sierhuis te brengen voor Huntelaar. Verder maakte Frenkie de Jong plaats voor Mazraoui.

In de 71ste minuut deed ook Dusan Tadic nog een duit in het zakje. De Serviër prikte de bal binnen nadat Ziyech met een actie voor onrust had gezorgd in de FC Emmen-defensie. De bezoekers hadden het geluk dat de spelmaker van Ajax geen verdere schade kon aanrichten: een kwartier voor tijd maakte Ziyech plaats voor Dennis Johnsen. Een eigen goal van Glenn Bijl, die Donny van de Beek van scoren trachtte te weerhouden, bepaalde de eindstand op 5-0.

Door de simpele overwinning schroeft Ajax zijn totaal op naar zeven punten, vier meer dan FC Emmen. De ploeg uit de hoofdstad werkt nu toe naar de return tegen Dinamo Kiev van dinsdagavond. De Amsterdammers kunnen zich voor het eerst sinds 2014/15 plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. In competitieverband gaat Ajax volgende week op bezoek bij Vitesse.

'Ziyech en Tadic waanden zich op een schoolpleintje tegen Emmen'
Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
6
FC Utrecht
34
15
8
11
60-51
+9
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.