Champions League lonkt voor Ajax na sterke eerste helft tegen Dinamo Kiev

Ajax heeft zich woensdag een goede uitgangspositie verschaft in de play-offs van de Champions League. De formatie van trainer Erik ten Hag versloeg Dinamo Kiev in de Johan Cruijff Arena na een sterke eerste helft.

Ajax
Ajax
3 - 1
Dinamo Kiev
Dinamo Kiev

Het enige vraagstuk voor trainer Erik ten Hag was het vervangen van de tegen VVV-Venlo geblesseerd geraakte David Neres, maar die keuze bleek gemakkelijk. Donny van de Beek keerde terug op het middenveld en Hakim Ziyech ging naar de vleugel. Met die opstelling kende Ajax een droomstart, want in de tweede minuut was het raak. Na terugleggen van Dusan Tadic schoot Van de Beek en omdat keeper Denis Boyko blunderde, rolde de bal in het doel voor Ajax.

Een betere start had Ajax zich niet durven wensen, maar de Amsterdammers hielden het niet vol. Dinamo kwam na een kwartier op gelijke hoogte. Het begon bij Klaas-Jan Huntelaar, die een hoekschop weggaf toen hij de bal volledig verkeerd raakte en over de achterlijn werkte. Andre Onana bracht nog redding op een kopbal maar in de rebound werkte Tomasz Kedziora binnen: 1-1.

Na de tegentreffer richtte Ajax zich snel weer op, al moest Onana tussendoor in actie komen na een goede vrije trap van Josip Pivaric. De Amsterdammers kregen aan de andere kant niet veel grote kansen, maar toen er eenmaal een te noteren viel, was het ook meteen raak. Een schot van Ziyech werd geblokt en de middenvelder pikte de bal meteen weer op. Hij draaide weg bij zijn tegenstander en schoot via het hoofd van Tamás Kádár (ex-Roda JC Kerkrade) raak.

Ajax had de smaak te pakken en het zag er deze keer niet naar uit dat de voorsprong al snel weer werd weggegeven. Sterker nog: de Amsterdammers verdubbelden de marge nog voor rust. Via de linkerflank gaf Nicolás Tagliafico de bal voor en Tadic tikte bij de eerste paal binnen. Zo leidde Ajax bij rust comfortabel met 3-1.

Ajax was duidelijk niet van plan om met de 3-1 voorsprong op zak op de verdediging te gaan spelen. De thuisploeg bleef de aanval zoeken en na een slimme pass van Tagliafico werd Van de Beek gevaarlijk. De middenvelder ging naar de grond en dacht recht te hebben op een penalty, maar kreeg die niet van scheidsrechter Clément Turpin.

Dinamo kreeg slechts op spaarzame momenten een kans op de aansluitingstreffer. Zo zag Vitaliy Buyalskiy zijn volley voor de doellijn weggewerkt worden door Matthijs de Ligt. Aan de andere kant schoot Huntelaar op aangeven van Tadic de bal naast het doel. De tweede helft was in ieder geval een stuk minder sprankelend dan de eerste, maar er zal gezien de 3-1 stand geen Amsterdamse haan naar hebben gekraaid. Hoewel Ziyech in de slotfase na een solo nog de paal raakte en Huntelaar daarvoor op de lat kopte, bleef het bij 3-1 in Amsterdam.

Ajax reist komende dinsdag naar Oekraïne voor de return tegen Dinamo, maar eerst ontvangen de Amsterdammers FC Emmen. De promovendus komt zaterdag op bezoek. De wedstrijd begint om 18.30 uur.