Ajax doet zichzelf tekort tegen fortuinlijk Liverpool

Reacties

Ajax heeft zijn eerste wedstrijd in Groep D van de Champions League verloren. Tegen Premier League-kampioen Liverpool ging het woensdagavond mis door een eigen goal van Nicolás Tagliafico.

Ajax doet zichzelf tekort tegen fortuinlijk Liverpool
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 1
Liverpool
Liverpool

Erik ten Hag probeerde Liverpool te verrassen met een tactische variant die onder andere inhield dat Daley Blind vanaf het middenveld speelde. Lisandro Martínez nam de plek van de routinier in het hart van de defensie in. Mohammed Kudus schoof door naar de aanval en speelde als valse spits, met Dusan Tadic en David Neres vanaf de flanken. Dat alles ging ten koste van Quincy Promes, maar de gepasseerde Oranje-international maakte in de negende minuut al zijn entree. Promes viel in voor Kudus, die in de openingsfase bij zijn Champions League-debuut een kuitblessure had opgelopen. Ten Hag moest zijn plan zo licht aanpassen.

De Ajax-coach zag dat er voor zijn ploeg volop ruimte was achter de Liverpool-defensie. In de eerste twintig minuten viel de bal een paar keer net niet goed voor Ajax, of werd de verkeerde keuze gemaakt in de eindfase. Het spel ging op en neer en Liverpool oogde op sommige vlakken onwennig. Dat had ook te maken met de mutaties bij de Engelse grootmacht, waar Fabinho door de zware blessure van Virgil van Dijk naar het centrum van de verdediging was gehaald en jongeling Curtis Jones op het middenveld aan de zijde van Georginio Wijnaldum speelde als vervanger van reserve Jordan Henderson. Tweede keeper Adrián, de stand-in van de geblesseerde Alisson Becker, werd na ruim een halfuur flink getest door de Amsterdammers. Neres kreeg de bal bij Promes, die het de Spaanse goalie van dichtbij te makkelijk maakte met een schot door het midden.

De erg grote kans voor Quincy Promes, een gemiste kans om wakker van te liggen.
© Pro Shots
De erg grote kans voor Quincy Promes, een gemiste kans om wakker van te liggen.

De misser voor Promes werd voor Ajax alleen maar vervelender toen het enkele minuten daarna aan de andere kant misging. Sadio Mané kwam vanaf links naar binnen en haalde uit met rechts. Het was eigenlijk een beroerd schot van de Senegalees, maar hij raakte met zijn poging wel Tagliafico, via wie de bal erg ongelukkig achter Andre Onana ging: 0-1. De treffer kwam ook niet geheel uit de lucht vallen, want net als Ajax had Liverpool al een paar aardige mogelijkheden gehad. In de vrijwel lege Johan Cruijff Arena verveelde de wedstrijd geen moment.

Liverpool was in de fase vlak voor rust dicht bij de 0-2. Noussair Mazraoui blokte een schot van Mohamed Salah en The Reds mochten van geluk spreken dat Fabinho even later bij een grote kans van Ajax op het nippertje ingreep. Tadic was gelanceerd door Neres en klopte Adrián met een lobje, maar de bal had net niet genoeg tempo en de Liverpool-verdediger redde zijn ploeg door de bal vlak voor de lijn weg te werken. Eigenlijk was het een klein wonder dat er halverwege nog maar één keer gescoord was.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat Jürgen Klopp direct na rust captain Henderson liet invallen voor Jones was veelzeggend. De manager wilde meer grip op de Amsterdammers krijgen. Ajax maakte het Liverpool lastig en was vroeg in de tweede helft erg dicht bij de gelijkmaker. Davy Klaassen raakte met een afstandsschot de paal. Het moet Ajax vertrouwen hebben gegeven hoe vlot kansen werden gecreëerd. Promes zorgde ook opnieuw voor dreiging, maar maakte het Adrián wederom niet lastig genoeg, dit keer met een volley uit een voorzet van Mazraoui.

In de hoop dat Liverpool verdedigend overeind zou blijven, voerde Klopp in de zestigste minuut een driedubbele wissel door. Roberto Firmino, Mané en Salah gingen naar de kant voor Diogo Jota, Xherdan Shaqiri en Takumi Minamino. Het tempo ging daarmee wat uit de wedstrijd. Tadic liet een kans op een kans liggen door de bal niet goed mee te nemen bij een steekpass van Klaassen. De Serviër kwam nog wel tot een voorzet, die werd geblokt door Trent Alexander-Arnold. De VAR checkte nog even of de Engelsman daarbij hands had gemaakt en oordeelde dat de actie geen strafschop waard was.

Ten Hag probeerde het slotoffensief op gang te brengen met een dubbele wissel. Jurgen Ekkelenkamp en Zakaria Labyad moesten voor meer energie zorgen in het aanvalsspel, als vervangers van Klaassen en Neres. Dat lukte mondjesmaat. De Ajax-coach wachtte in 84ste minuut het effect van zijn dubbele wissel niet langer af en koos vol voor de aanval, met Klaas Jan Huntelaar en Lassina Traoré die Blind en Perr Schuurs aflosten. De aanvallende intenties werden niet beloond. Wél was er één grote, laatste kans voor Ajax. Ekkelenkamp kon niet profiteren van gegrabbel van Adrián en schoot over.

Ajax gaat zo dinsdag opnieuw op jacht naar de eerste zege in het nieuwe Champions League-seizoen. Dan wacht een uitwedstrijd tegen Atalanta Bergamo, dat woensdag zeer overtuigend won bij FC Midtjylland.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep D UEFA Champions League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
6
4
1
1
10-3
+7
13
2
Atalanta Bergamo
6
3
2
1
10-8
+2
11
3
Ajax
6
2
1
3
7-7
0
7
4
FC Midtjylland
6
0
2
4
4-13
-9
2
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.