Ajax doet geweldige zaken na knotsgekke slotfase in Lille

Ajax heeft donderdagavond in de Europa League uitstekende zaken gedaan in een turbulente slotfase. De Amsterdammers kregen tegen Lille behoorlijk wat kansen om een goede uitgangspositie te creëren in de zestiende finale, pas in de laatste vijf minuten van de wedstrijd werd het verschil gemaakt in Frankrijk.

Lille
Lille
1 - 2
Ajax
Ajax

Zoals verwacht koos trainer Erik ten Hag voor de Dusan Tadic-variant bij de hervatting van de Europa League, zonder Sébastien Haller nam de aanvoerder de honneurs waar in de punt van de aanval. Hij werd geflankeerd door David Neres en Antony, terwijl Daley Blind weer op het middenveld werd geplaatst met Davy Klaassen en Edson Álvarez. Bij tegenstander Lille verscheen Sven Botman weer aan de aftrap. Hij kreeg afgelopen weekend rust, maar keerde tegen de club waar hij tien jaar voor speelde terug in de basisopstelling.

Hoewel het spel op en neer golfde in Frankrijk, ontstond de eerste echt grote kans pas in de 28ste minuut. Antony stond op de juiste plek na een geblokt schot, maar keeper Mike Maignan kwam razendsnel van zijn lijn en kon redding brengen. Na dat moment begon Ajax meer druk te creëren op de defensie van de Fransen, wat leidde tot een tweede kans voor Antony. Opnieuw vond de Braziliaanse rechtsbuiten Maignan op zijn weg naar het doel.

Mike Maignan, grote sta-in-de-weg voor Ajax.

Voor Maarten Stekelenburg, sinds begin februari de vervanger van de geschorste Andre Onana, was het een rustige avond. Hij zag aan de andere kant hoe Maignan steeds vaker handelend moest optreden. In de 66ste minuut werd hij bijna geklopt, ware het niet dat Neres vanuit de rebound tegen de onderkant van de lat aanschoot. Het leek of Lille door dat moment wakker werd geschud, want de thuisclub beleefde daarna een sterke fase.

Ajax leek door die moeilijke fase heen te komen, maar twintig minuten voor tijd ging het toch mis. Nicolás Tagliafico blunderde met een verkeerde terugspeelbal en Timothy Weah profiteerde dankbaar door met het eerste schot op doel te scoren: 1-0. Ten Hag reageerde direct door de vertrekkende Brian Brobbey in te brengen voor Neres en enkele minuten later maakte de gehuurde Oussama Idrissi zijn debuut. Dit leek lang geen effect te sorteren, maar in de slotfase gooide Ajax de wedstrijd op z'n kop.

Het was eerst Tagliafico die vijf minuten voor tijd zijn fout deels goed maakte door een penalty te versieren. Scheidsrechter Ivan Kruzliak vond dat Renato Sanches een overtreding op de Argentijn maakte en Tadic benutte de strafschop. Daarmee was de uitgangspositie van de Amsterdammers al een stuk beter, maar de Eredivisionist zette door. Een minuut voor tijd verlengde Klaassen de bal op Brobbey, die net als twee weken geleden van onschatbare waarde was. Tegen Willem II scoorde de jonge spits, ook tegen Lille was het raak. Via keeper Maignan eindigde de bal in het doel, waardoor Ajax de zege alsnog pakte.

De uitgangspositie voor Ajax is zodoende bijzonder goed voor de returnwedstrijd van volgende week. Op 25 februari staan Ajax en Lille weer tegenover elkaar, ditmaal in de Johan Cruijff Arena. Daarvoor speelt Ajax in de Eredivisie een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam.

Alle goals van de wedstrijd Lille - Ajax.