Ajax breekt stugge defensie van Groningen en dendert door

Ajax heeft zondagmiddag op weg naar de Europese ontmoeting met Young Boys geen fout gemaakt in de lastige thuiswedstrijd tegen FC Groningen. Een vroege goal hielp Ajax in het zadel, een veelbesproken besluit van de scheidsrechter en VAR zorgde voor de beslissing.

Ajax
Ajax
3 - 1
FC Groningen

De ingrediënten voor een zogenoemde bananenschilwedstrijd waren er voor Ajax. De Amsterdammers hebben het immers de laatste jaren erg lastig tegen Groningen. De laatste twee duels met de Groningers gingen verloren, eerder dit seizoen was de inmiddels vertrokken Remco Balk de matchwinner in eigen huis. Hij maakte toentertijd de enige treffer.

Tegen een lastige tegenstander kon Ajax-trainer Erik ten Hag geen beroep doen op sterkhouder Daley Blind. De verdediger was niet fit genoeg, nadat hij in het bekerduel met SC Heerenveen (0-3 winst) een kwetsuur had opgelopen. Ten Hag koos voor Lisandro Martínez en Edson Álvarez als centraal duo. Jurriën Timber was de rechtsback, op links keerde Nicolás Tagliafico terug.

Groningen staat dit seizoen bekend om zijn stabiliteit achterin, maar het was Ajax dat binnen 25 minuten op een 3-0 voorsprong had kunnen staan. Het bleef echter bij één doelpunt: Ryan Gravenberch schoot in de vijfde minuut raak na terugleggen van Dusan Tadic. Daarna kregen Davy Klaassen en Martínez grote kansen, maar zij vonden keeper Sergio Padt op hun weg.

Pas na een half uur leek Groningen wakker te worden en enkele minuten later kreeg de uitclub de grootste kans in de eerste helft. Mo El Hankouri kopte van dichtbij in na een voorzet, maar doelman Maarten Stekelenburg had een goede reflex in huis.

Daley Blind samen met Brian Brobbey op de tribune.

Zo bleef het door de missers van Ajax spannend in de Johan Cruijff Arena, maar tien minuten in de tweede helft verdubbelde de thuisclub de marge. Sébastien Haller, die in het eerste bedrijf ongelukkig speelde, kreeg een niet te missen kans aangeboden door David Neres en maakte zo zijn zesde goal in zijn tiende competitieduel voor Ajax.

Groningen moest meer risico gaan nemen en leek een kwartier voor tijd nog een boost te krijgen. Niet alleen kreeg de uitclub wat kansen tegen Ajax, Tadic miste ook een strafschop. Hij mocht aanleggen nadat Mike te Wierik de bal tegen zijn arm kreeg aangeschoten via Álvarez, maar Tadic raakte de lat.

Terwijl Groningen in de tegenstoot eraan dacht om Ajax pijn te doen, floot scheidsrechter Dennis Higler echter opnieuw. De VAR had geconstateerd dat Tomás Suslov te vroeg was ingelopen tijdens de gemiste penalty van Tadic en daardoor mocht de Serviër opnieuw aanleggen. Ditmaal faalde hij niet, waardoor Tadic de 3-0 op het scorebord zette. Het was voor het eerst sinds september dat Groningen drie goals incasseerde in één duel.

Dat deze herkansing wel raak was, bleek in de slotfase extra zuur voor Groningen. Ahmed El Messaoudi stond vijf minuten voor tijd immers erg vrij na een corner en kopte raak voor de 3-1, terwijl het bij een aansluitingstreffer nog kon gaan stormen in Amsterdam. Gesteund door een marge van twee goals hield Ajax echter stand in eigen huis en kan het zich gaan richten op de volgende belangrijke wedstrijd.

Komende donderdag wacht de eerste ontmoeting met Young Boys uit Zwitserland in de achtste finale van de Europa League. De eerste wedstrijd in deze ronde wordt in Nederland afgewerkt. Groningen treft in de volgende speelronde van de Eredivisie hekkensluiter FC Emmen. In de competitie staat Ajax nu op zestig punten, PSV voetbalde er 51 bij elkaar.