Ajax bezwijkt dankzij Haller niet onder de druk in Sittard

Ajax heeft zijn koppositie in de Eredivisie verstevigd door zondagmiddag te winnen bij Fortuna Sittard. Sebastién Haller hielp de Amsterdammers over het dode punt uit een aanval waarover Fortuna ontstemd was.

Fortuna Sittard
1 - 2
Ajax
Ajax

Ajax was gewaarschuwd voor het duel in Sittard. Fortuna was uitstekend in vorm en had sinds de vaste aanstelling van Sjors Ultee als hoofdtrainer liefst vijf van de laatste zeven Eredivisie-duels gewonnen. Het opgedane vertrouwen spatte ook af van het spel van de thuisploeg, die durf toonde tegen de koploper. Dat resulteerde in een vermakelijke openingsfase met kansen aan beide kanten. Twee van de grote mogelijkheden waren voor Haller, die voor de derde keer sinds zijn komst in de basis begon bij een Eredivisie-wedstrijd. Hij werd vanaf links gesteund door Dusan Tadic, vanaf rechts door Antony en Zakaria Labyad speelde als nummer 10.

Geen van die aanvallende krachten had een hoofdrol toen Ajax in de negentiende minuut de ban brak. Bij een hoekschop ging het mis voor de Limburgers. Voormalig Fortuna-verdediger Perr Schuurs was daarbij betrokken en juichte ook, maar het was toch echt Fortuna-aanvaller Sebastian Polter die het laatste zetje gaf bij de 0-1.

Fortuna toonde veerkracht en bleef met overtuiging aanvallen, waarmee het Ajax af en toe in de problemen bracht. Zo ook in de 23ste minuut, toen smaakmaker Emil Hansson scoorde na een combinatie met Zian Flemming. De goal werd echter terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Ajax kreeg daarna via Tadic en Haller opnieuw kansen op meer. Daarbij viel het vooral op dat laatstgenoemde ongelukkig was in de afwerking. Door het missen van de kansen bleef de marge klein en had Erik ten Hag halverwege toch reden om zich zorgen te maken, want Fortuna was niet ongevaarlijk.

De gelijkmaker in de 48ste minuut kwam dus niet volledig uit te lucht vallen. Lisandro Semedo had Nicolás Tagliafico mee naar rechts gelokt en verraste de Argentijn daar met een actie buitenom. Uit de voorzet van Semedo maakte de opgekomen rechtsback Mickael Tirpan de 1-1. Bij de nieuwe zoektocht naar een voorsprong voerde Ten Hag een dubbele wissel door. Noussair Mazraoui en Antony werden in de 58ste minuut al naar de kant gehaald en stonden hun plek af aan Devyne Rensch en David Neres, waardoor er nieuwe energie kwam op de rechterflank.

Ajax maakte het verschil niet veel later bij een aanval over links. De opgekomen Tagliafico gaf een scherpe voorzet richting de eerste paal en Haller toonde zijn klasse door daar voor zijn man te komen en Van Osch knap te kloppen in de korte hoek: 1-2. Hij werd daarmee na Kolbein Sigthórsson de tweede Ajax-speler deze eeuw die in zijn eerste vier Eredivisie-optredens voor de Amsterdammers in ieder duel direct betrokken was bij een doelpunt. Saillant was dat Ajax in aanloop naar die goal besloot door te spelen ondanks een blessure bij Lisandro Semedo, die op de grond lag. Bij Fortuna was daar onvrede over, de thuisploeg besloot zelf luttele tellen eerder echter ook door te spelen.

Na de goal van Haller speelde Ajax een gewonnen wedstrijd. Fortuna werd verder teruggedrongen en de bezoekers gunden de ploeg van Ultee nog amper tijd aan de bal. Ajax speelde de kansrijke situaties te matig uit om de spanning volledig weg te nemen. Fortuna profiteerde daar echter niet meer van en eindigde de wedstrijd met tien man door een smerige overtreding van Polter op invaller Edson Álvarez. Ajax kan nu met een goed gevoel gaan kijken wie van de concurrenten later op de zondag punten verspeelt in De Kuip (Feyenoord - AZ, aftrap 16.45 uur). Vitesse en PSV wonnen zaterdag al.