Ajacied Kudus staat bij spektakelstuk tegen Zuid-Korea op bij Ghana

Ghana heeft maandag mede dankzij twee doelpunten van Ajacied Mohammed Kudus een overwinning geboekt op Zuid-Korea. De strijdlustige Zuid-Koreanen knokten zich in de tweede helft terug van een 0-2 achterstand, maar Kudus velde alsnog het vonnis over aanvoerder Heung-Min Son en zijn landgenoten.

Zuid-Korea
Zuid-Korea
2 - 3
Ghana
Ghana

Ghana liet zich aanvankelijk terugdringen in het Education City Stadium, maar Zuid-Korea kwam ondanks het veldoverwicht in de eerste twintig minuten niet verder dan speldenprikjes. Daarna was het de beurt aan Ghana, dat na 24 minuten tegen de verhoudingen in op voorsprong kwam via Mohammed Salisu.

De verdediger was alert in het strafschopgebied nadat Zuid-Korea de bal bij een indraaiende vrije trap niet kon wegwerken. Salisu tikte van dichtbij raak: 1-0. Scheidsrechter Anthony Taylor uit Engeland ging nog in overleg met de VAR, maar hoewel André Ayew de bal in aanloop naar het doelpunt met de hand raakte, bleef de openingstreffer staan.

0-1 van Salisu

Mijlpaal Kudus
Zuid-Korea verloor de controle over de wedstrijd na de tegengoal en Kudus vergrootte nog voor rust het leed voor de Koreanen. Op aangeven van Jordan Ayew kopte de aanvaller zijn eerste WK-doelpunt (en zijn zesde goal voor Ghana in twintig interlands) binnen. Kudus was dit seizoen voor Ajax al goed voor tien doelpunten in 22 officiële duels.

0-2 van Kudus

Koreaanse comeback
Ghana zat op rozen na de eerste helft, maar gaf de voorsprong rond het uur in een tijdsbestek van drie minuten volledig weg. Gue-Sung Cho zorgde voor de comeback van Zuid-Korea door twee keer uit een voorzet vanaf de linkerflank doelman Lawrence Ati-Zigi te passeren. De Ghanese goalie had bij een eerste doelpoging van Cho met zijn hoofd nog een antwoord op de inzet, maar werd tussen minuut 58 en 61 twee keer geklopt door de spits van het Zuid-Koreaanse Jeonbuk Hyundai Motors.

1-2 van Cho

2-2 van Cho

Kudus matchwinner
Zuid-Korea was helemaal terug in de wedstrijd, maar liet zich weer verrassen bij een uitval van Ghana. Linksback Gideon Mensah gaf de bal strak voor, waarna Iñaki Williams knullig mis trapte, maar Kudus stond op de juiste plek om de bal op te vangen en schoot beheerst raak. Na de 2-3 ging Zuid-Korea op zoek naar een derde treffer en was via Son dicht bij: zijn inzet werd van de doellijn gehaald door Salisu.

2-3 van Kudus

Revancheduel
Kudus werd in de slotfase naar de kant gehaald door bondscoach Addo. Vanuit de dug-out zag de Ajacied dat Zuid-Korea volop aandrong in de slotfase, zo ook in de tien minuten aan blessuretijd. Ghana trok de zege mede dankzij keeper Ati-Zigi over de streep en blijft zo in de race voor de achtste finales. Bondscoach Paulo Bento van Zuid-Korea kreeg na de wedstrijd nog rood voor commentaar op arbiter Taylor.

In de laatste groepswedstrijd spelen de Ghanezen tegen Uruguay. De Uruguayanen waren tijdens het WK in 2010 nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Ghana in de kwartfinales, waarin Luis Suárez nog een 'heldenrol' vertolkte voor zijn vaderland met een handsbal op de doellijn, waarvoor hij ook rood kreeg.